Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


SOPP - håndboka

De BESTE stedene for soppsanking - Våre 120 vanligste sopper

Pris: 339
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 4 på lager
En komplett håndbok for alle soppelskere! SOPP-håndboka er den perfekte soppbok for nybegynnere og den viderekomne soppentusiasten. Boka inneholder all kunnskap for å kunne dra på sopptur.
Varenummer860085
Forlag/produsentVigmostad og Bjørke
ForfatterMarstad, P.
Utgivelsesår2011-07
Antall sider200s
Fotos - illustrasjonerf-fotos
ISBN9788252933383
SpråkNorsk

De 120 viktigste soppene i Norge (matsopper, giftige sopper, farlige ”dobbeltgjengere” og de vanligste ikke-spiselige sopper)

De som kjøpte SOPP - håndboka kjøpte også
SOPP - kokeboka
Pris: 439
Sopp I
Pris: 98
Sopp II
Pris: 98
Den store høsteboka
Pris: 349
Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Pris: 398
Gyldendals nordiske feltflora
Pris: 248
10 matsopper
Pris: 99

Dekker pensum for soppsakkyndige -Oversikt over hvilke sopper du kan finne forskjellige steder i skog og mark. -Gode foto av alle de 120 soppartene. Bildene er tatt på soppenes voksested og viser både unge og gamle eksemplarer av soppen. SOPP-håndboka danner sammen med SOPP-kokeboka et komplett tilbud til soppelskeren. Forfatteren Per Marstad har vært næringsmiddelinspektør med sopp som hobby siden 1972. Han har vært leder i Tønsberg Soppforening og har gitt ut flere bøker om sopp de siste åra.

Forord

I de seneste 20–30 år har det vært en økende interesse for soppsanking og for å lære mer om utbredelsen av storsopper i Norge. Dette får vi et godt inntrykk av når vi ser tilstrømmingen av folk til de soppkontrollene og sopputstillingene som hvert år arrangeres.

Sopp sankes ikke bare til mat eller for å registrere naturens mangfold. Det har vist seg at en del av soppene inneholder fargestoffer som kan benyttes til garnfarging, noe som har gjort visse sopper ettertraktet til dette formålet. Grunnlaget for å benytte viltvoksende sopp til mat er kunnskap om de artene du vil spise!

For å øke kunnskapen om sopp arrangerte Nyttevekstforeningen i mange år kurs for å utdanne soppsakkyndige. Denne oppgaven er nå overtatt av Norges sopp- og nyttevekstforbund. Vi har noen hundre soppsakkyndige her i landet, og en del av dem arbeider for å utbre interessen for sopp, blant annet ved å arrangere soppkurs og soppkontroller. Dertil kommer at det er 28 sopp- og nyttevekstforeninger i Norge, som legger ned et godt arbeid for å utbre kunnskapen om sopp.

Min egen interesse for sopp tok til i 1972 – først for å lære pensum for soppsakkyndige. Senere har gleden ved å lære mer om soppene og å fotografere dem ute i naturen vært den store drivkraften. I boken er det bilder og beskrivelser av 122 arter storsopp, som dekker «Minimumskrav for soppsakkyndige». Dertil er det bilder og omtale av en del andre sopparter.

Det er ganske korte beskrivelser, fordi jeg anser at bildene er det viktigste for å bestemme soppene.

Norske navn på sopper har endret seg gjennom tiden. I 1968 ble det nedsatt en egen soppnavnkomité. Den tredje utgaven av Norske soppnavn kom i 1996 og har navn på vel 2300 sopparter. Norske soppnavn ble revidert i 2010, og en ny utgave forventes utgitt i 2011. De sist aksepterte navnene er benyttet i denne boken. Jeg håper at boken vil være til nytte og glede for alle som tar den i bruk for å øke sin kunnskap om storsoppene. Sopp som hobby gir mange gleder: naturopplevelser, gode venner og god mat fra naturens spiskammer. En hjertelig takk til min datter, Lise Marstad, som har laget tegningene i boken.

Videre en stor takk til Gro Gulden, som var en stor inspirator og læremester for meg fra min første kontakt med mykologien i 1972. En varm takk går også til Arne Hov og Turid Nakling Kristiansen, som har vært sammen med meg på et stort antall soppturer. Jeg vil også takke alle andre soppvenner for hyggelige og lærerike dager på sopptreff og andre sopptiltak.

Tønsberg, februar 2011
Per MarstadDe som søkte SOPP - håndboka søkte også
Swarovski EL Range TA 10x42
Pris: 34800
Jennings JSR 100
Pris: 390
Våre Skogstrær
Pris: 299
Garmin QuickFit 20-klokkeremmer, puddergrått silikon
Pris: 549
Humlebille, Trichius fasciatus
Pris: 295
Spiselige ville vekster
Pris: 149
Lenscoat Nikon 600 VR
Pris: 1225
Beskjæring
Pris: 369
Fenix LR40R
Pris: 3395Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Et øye for Øyenstikkere Himmelkalenderen 2022
Insekter i Norge Soppriket
Livets opprinnelse Liv
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Gulls of Europe, North Africa, and the Middle East
Maur i Norge Skjæreboka

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid