Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Våra FjärilarPris: 307
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 10-14 dagers leveringstid
En flott felthåndbok over Nordens 140 arter av dagsommerfugler. Oppdatert med detaljerte bilder for bestemmelse. Boka har høyere kvalitet og presisjon en det som finnes av tilsvarende norske pr. dato.
Varenummer850312
Forlag/produsentPrisma bokförlag
ForfatterElmquist & Liljeberg
Utgivelsesår2006-04
Antall sider192s
Fotos - illustrasjonerf-plansjer
ISBN9151846012
SpråkSvensk

De som kjøpte Våra Fjärilar kjøpte også
Norrlands bästa fågellokaler
Pris: 369
Sveriges humlor
Pris: 101
Opticron 6x18 Doublet
Pris: 370
Mångfotingar (tusenben) - Fältnyckeln
Pris: 177
LensPen
Pris: 135
Fuglelokk
Pris: 105
Sommerfugler - Butterflies
Pris: 64

Forlagets egen omtale

En härlig färgprakt och starten på en spännande upptäcktsresa ut i naturen! Med underbara färgfotografier och arttexter presenteras här Nordens alla dagfjärilar. Boken är lätt att använda med bild, fakta och utbredningskartor samlade på samma uppslag. Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje, och ofta får de symbolisera både skönhet och frihet. Men vad heter de? Hur lever de? Vilka är ovanliga eller rent av hotade?

Den här fälthandboken presenterar alla de dagfjärilar som man kan träffa på i Norden. 140 arter beskrivs med uppgifter om utseende, levnadssätt, flygtid och utbredning. Ett bildmaterial av högsta kvalitet visar alla arter i naturlig storlek. Ofta avbildas både över- och undersida och där könsskillnader förekommer visas både hona och hane. För att man snabbt ska kunna identifiera en fjäril och få en överblick av faunan är alla arter också samlade på översiktsplanscher. Ett inledande avsnitt beskriver fjärilarnas anatomi, deras utvecklingsstadier och uppträdande i naturen. Här finns också tips på hur man lockar fjärilar till den egna trädgården.


Anmeldelse av boka fra Insekt-Nytt 32 (3) 2007
av Roald Bengtsson  

Dette er en meget systematisk og til dels grundig bok som spanderer de femti første sidene på mer generelt stoff som systematikk, sommerfuglers oppbygning, biologi, økologi, hvordan studere sommerfugler, fotogalleri over familier, larver, pupper og voksne individer i naturlig miljø, samt oversiktsplansjer med samtlige arter.

Artsbeskrivelsene har med foto av preparerte individer (både hann og hunn med vingeoverside og vingeunderside hvis nødvendig), utbredelseskart for Norden (samtlige virker identiske med de i Fältnyckeln) og tekst inndelt i utseende, levesett, flygetid og forekomst. Latinsk navn på vertsplantene er med og gjør det enklere å finne deres norske navn. Det er nevnt i hvilket stadium arten overvintrer (som egg, larve, puppe eller voksen). Eventuelle fredninger innen EU er nevnt. Avslutningsvis er det tatt med noen tilfeldige gjester, enkelte avvikende former, oversikt med arter fordelt på ulike biotoptyper, ordforklaringer, litteratur, foreninger og register. 

Hannene av kileblåvinge Aricia nicias og fjellblåvinge Albulina orbitulus virker skuffende blasse i forhold til slik de ofte fremtrer i virkeligheten. Har det å gjøre med at individene var slitte/falmete, med lysforholdene/ fotograferingen/fremkallingen eller med trykken? Den lille hvite kilen som vanlig blåvinge Polyommatus icarus har ute på bakvingens underside er nesten ikke synlig på illustrasjonen av hannen. En stor tabbe er det at symbolene for kjønn er byttet om for en rekke arter. Se eksempelvis kommasmyger Hesperia comma, engsmyger Ochlodes sylvanus, myrgulvinge Colias palaeno (angående illustrasjonene av vingeundersider), emblas ringvinge Erebia embla, Pontia chloridice, Pontia callidice og Colias alfacariensis. Hos de tre sistnevnte (ingen av dem er påvist i Norge) har også hunnen fått tildelt symbol for hann. Tittelen kunne bare ha vært «Dagfjärilar i Norden». Forfatterne er ikke presentert. Dette er helhetlig betraktet trolig den beste av de tre bøkene, særlig på grunn av alle illustrasjonene per art. Dessverre er den noe stor, stiv og tung i lommen.

Fordeler og bakdeler
(
Sammenligning av de tre svenske sommerfuglfeltbøkenene  Dagfjärilar- Feltnyckeln, Svenska fjärilar og Våra fjärilar)  

Hver av bøkene har sine kvaliteter og er ikke dyrere enn at du kan skaffe deg samtlige. Konsultasjon av alle tre kan nok i enkelte tilfeller hindre deg i å feilbestemme diverse individer, og dessuten har de en del forskjellig generell informasjon som kan være meget nyttig og interessant. Selve artstekstene i Svenska fjärilar er nok jevnt over fyldigst og mest opplysende med tanke på artsbestemming, mens Fältnyckeln passer best i lommen. Oppgitt vingespenn for enkelte arter varierer for mye fra bok til bok, og det samme gjelder flygetid. Det burde fremgå hva som er innenfor intervallet for normalt. Selvfølgelig er det svært vanskelig å oppgi en flygetid som gjelder generelt, ikke minst fordi vær og annet kan variere dramatisk fra år til år. Våra fjärilar oppgir vertsplante uten forbehold for noen av de nordlige artene der den karakteriseres som ikke sikkert kjent i de to andre bøkene. I Fältnyckeln og Våra fjärilar nevnes ikke at det er stor variasjon i utseende hos Euphydryas aurinia (en rutevinge, ikke påvist i Norge). De samme to bøkene nevner heller ikke at skoghvitvinge og enghvitvinge kun viser vingeundersidene når de sitter. Svenska fjärilar treffer generelt best på flygetiden til de fem vanligere artene som overvintrer som voksne (sitronsommerfugl, dagpåfugløye, sørgekåpe, neslesommerfugl og hvit c). De kan jo i hvert fall i enkelte år være på vingene fra mars til september/oktober. 

Ofte har bøker og andre publikasjoner om sommerfugler med generelle og mer selvfølgelige opplysninger for en art, og ikke for en annen der det er like aktuelt. Jeg husker ikke i skrivende øyeblikk om alt det jeg nevner her gjelder en eller flere av de tre bøkene, men jeg har i hvert fall kommet over noe lignende i diverse kilder. Det er vel minimalt med dagsommerfugler som ikke liker sørvendte blomsterrike enger, eller som er aktive når solen er fraværende. Vanlig er det også at hunnen er noe større enn hannen. Videre er det slik at svært mange av artene lett kan berøres når de sitter på en blomst. «Lang» og «kort» flygetid er også relativt. Nevnes slikt spesielt for en eller få arter, kan leseren forledes til å tro at det ikke gjelder andre. 

Virker det forvirrende med alle de like eller tilsynelatende like artene, så husk at du alltid ganske sikkert kan utelukke en del ved å ta i betraktning kjent utbredelse og flygetid, samt spesielle kjennetegn. Biotop er også ofte forskjellig. Noen arter kan imidlertid være nærmest umulige å artsbestemme i felt uten i det minste å fange eksemplarene, noe avhengig av kjønn og slitasje med mer. Et «skrekkens» eksempel er idasblåvinge og argusblåvinge, og ikke før i 1988 ble enghvitvingen skilt ut som egen art i forhold til den meget like skoghvitvingen. 

Skaffer du deg en eller fl ere av bøkene, vil du uansett ganske sikkert bli mer hektet på disse fantastiske skapningene, og du kan hjelpe til å øke kunnskapen om dem. Interesse og viten henger sammen, og er midler i arbeidet med å bevare truete arter. Veksler du kontinuerlig mellom teori og praksis, vil fremgangen komme hurtig (men vær ydmyk...). Lykke til fra en nylig dagsommerfuglfrelst bokanmelder! 

Takk til Kjell Magne Olsen, Vidar Selås, Christian Steel, Bo Söderström og Leif Aarvik for gjennomlesning og nyttige kommentarer til et tidligere utkast.


De som søkte Våra Fjärilar søkte også
Slik lever våre fugler
Pris: 339Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Insekter i Norge Et øye for Øyenstikkere
Frøboka Himmelkalenderen 2022
Ridderhatte Seterlandskapet – historia, naturen og kulturen
Soppriket Danmarks græsser
Det zoologiske mangfoldet All the Birds of the World

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid