Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Storfugl - orrfugl - jerpe      Tilbud nå kr 298 – før kr 468 Pris: 298
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 10+ på lager
Boka gir alle kategorier naturinteresserte kunnskap som fram til nå er skaffet til veie om skogsfugl med kjennetegn, utbredelse og atferd. De belyser ulike faktorer som spiller inn i bestandsvingninger, forvaltning, taksering og forskning.
Varenummer828082
Forlag/produsentTun Forlag / Landbruksforlaget
ForfatterHaug, F. & Hansen, R.
Utgivelsesår2005
Antall sider207s
Fotos - illustrasjonerRikt illustrert.
InnbindingInnbundet
ISBN9788252929430
SpråkNorsk

De som kjøpte Storfugl - orrfugl - jerpe kjøpte også
Norsk VinterfuglAtlas
Pris: 398
Dyr og Sportegn
Pris: 249
Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Pris: 398
Mellom vingespissene
Pris: 139
Nye dyrearter i norsk natur
Pris: 98
Live Trapping Small Mammals
Pris: 124
Gyldendals nordiske feltflora
Pris: 248
Rype og skogsfugl
Pris: 299

Fra forlagets egen omtale:  

"Nærkontakt med skogsfugl er sitrende og mektige opplevelser for alle, enten du er bærplukker, jeger eller annen dyrker av friluftslivet.

Frank Haug og Roar Hansen er begge bitt av skogsfuglbasillen! Med sansene i spenn dyrker de alt fra rene naturopplevelser og tålmodighetsprøver i kamuflasjetelt til jaktas utfordringer. De er selvføgelig like begeistret for alle typer skogsfugler; de er vakre innslag i vår fauna, krevende foto- og jaktobjekter og eksostisk viltmat. Roar har imidlertid nesten brukt opp all sin tålmodighet på jerpa, og Frank har fått tiuren vel høyt på dagsordenen - det setter han ofte ord på! Det føltes derfor naturlig at de brodelig fordelte arbeidsoppgavene i boka med gjensidig respekt for hverandres sterke sider. Med denne boka gir de alle kategorier filuftsfolk og naturinteresserte et innblikk i den kunnskap som fram til nå er skaffet til veie om skogsfugl. Boka er ikke en tradisjonell lærebok i skogsfuglbiologi, eller en altomfattende bok om skogsfugljakt for den saks skyld. Stoffet presenteres i en populær og ikke altfor vitenskapelig framstillingsform, men samtidig med en interessant og faglig detaljrikdom. Målet er å gi dere alle et helhetsbilde av hva som rører seg i skogsfuglmarkene gjennom de forkjellige årstidene - og det hele dokumentert gjennom et til dels unikt bildemateriale.

Anmeldelse fra Vår fuglefauna 1-2006 

Skogshønsbok med utmerket tekst og makeløse fotografier

Frank Haug og Roar Hansen 2005. STORFUGL, ORRFUGL, JERPE. Biologi, forvaltning, jakt. Landbruksforlaget. 207 sider i format 25 x 29,5 cm, innbundet og med smussomslag. ISBN 82-529-2943-5.

Haug (født 1953, opprinnelig fra Åsnes i Hedmark, bosatt i Kragerø) og Hansen (født 1956, bosatt i østre del av Trondheim kommune) er ikke forskere i akademisk forstand, men har i og med deres interesse og erfaringer god bakgrunn for å skrive et verk om storfugl, orrfugl og jerpe. Dessuten er verket kvalitetssikret av professorene Per Wegge og Jon Swenson, samt Håkon Gregersen fra Storfuglovervåkningen (Naturkompetanse AS) og våpenekspert Dag Sundseth.

Begge forfatterne er lidenskapelige dyrkere av jakt, fiske og annet friluftsliv. Haug har tidligere blant annet også noen flotte bøker på samvittigheten. Hansen har levert artikler og bilder til en rekke tidsskrifter og bøker. Han har tatt bokens bilder (i overkant av 200), hvorav flere er noe av det mest fantastiske jeg har sett av i hvert fall jerpe og storfugl. Spesielt jerpebildene er av overjordisk kaliber (tenk på hvor lite gode bilder du hittil har sett av den arten), og noen steder blir fuglen nærmest tredimensjonal og kommer levende mot deg. Det må ligge god artskunnskap og mange timers tålmodighetsprøver bak slike resultater.

Totalt sett blir hver av artene ganske grundig presentert med henblikk på alle viktige aspekter, og resultater fra ny forskning er trukket inn. Forholdet mellom artenenes situasjon og påvirkning fra mennesker spesielt i form av jakt og skogbruk er balansert og ydmykt drøftet. Jakt på artene er tildelt behørig plass, inklusive prosessen etterpå vedrørende alt fra mattilbereding til utstopping. Et par sider med anvendt litteratur finnes i en liste bakerst, men oppstillingen er ikke akkurat forbilledlig utført.

I og med at jeg har lest ekstra mye om storfugl og orrfugl de to-tre siste årene i forbindelse med utarbeidelse av artstekster for VinterfuglAtlas-boken, forventet jeg ikke å finne noe særskilt nytt om disse to artene i denne boken. Likevel gjorde jeg det. Jerpa fant jeg kanskje enda mer nytt om. Visste du for eksempel at det kan være opptil 40 % overvekt av hanner i en populasjon? En tiur felt i Sør-Trøndelag på 1950-tallet veide 6,7 kilo. Største kjente vekt fra fangenskap er 7,2 kilo.

Boka mangler visse svakheter jeg ofte har påpekt angående andre bøker, men tekst/språkføring kunne stedvis vært noe mer gjennomarbeidet. Hvorfor presenteres artene i motsatt rekkefølge i boka i forhold til rekkefølgen i bokas tittel? Samme jerpebildet er presentert både på side 16 og 31, og for øvrig er det nesten gått litt inflasjon i gode bilder av arten i dette verket. Her får du uansett valuta for pengene.

Roald BengtsonDe som søkte Storfugl - orrfugl - jerpe søkte også
Senja Sør
Pris: 259
All the Birds of the World
Pris: 895
PCS1000 digital hengevekt
Pris: 6139
Insektkasse brun medium
Pris: 500
Våre vanligste fjellblomster
Pris: 199
Illustrated Checklist of the Mammals of the World
Pris: 2472
Garmin QuickFit 22-klokkeremmer, ildrødt silikon
Pris: 549
Himmelkalenderen 2022
Pris: 249
Småviltguiden
Pris: 329
Vinterfugler ved foringsbrettet
Pris: 98Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Insekter i Norge Et øye for Øyenstikkere
Frøboka Himmelkalenderen 2022
Ridderhatte Seterlandskapet – historia, naturen og kulturen
Soppriket Danmarks græsser
Det zoologiske mangfoldet Europe's Birds

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid