Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


All the Birds of Brazil

an identification guide - 2ed.

Pris: 401
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 2-4 ukers leveringstid
Ny revidert utgave. Brasil er et av de få områder i verden som til nå har manglet en komplett fuglebok. Heller ikke denne boka er av den kvalitet som vi har sett fra andre deler av verden, men boka er definitivt nyttig for fuglekikkere.
Varenummer819070
Forlag/produsentSubbuteo NHB
ForfatterSouza, D.
Utgivelsesår2006-06
Antall sider356s
Fotos - illustrasjoner158 f-plansjer
InnbindingSoftcover
ISBN1905268017
SpråkEngelsk

De som kjøpte All the Birds of Brazil kjøpte også
Birds of Eastern Africa
Pris: 334
Birds of Ecuador
Pris: 468
Birds of Sri Lanka
Pris: 401

Fra forlagets egen omtale: 
Each of the species are illustrated in color and appear on pages opposite the text for quick and easy reference. The plates will facilitate the identification of males, females, and juveniles. The text details the kind of habitat the birds are found in, key identification features and notes on the songs and calls of almost all the species. An average of only 10 species per plate, allowed a better designed of species distribution maps.

Anmeldelse fra Vår Fuglefauna (gjengitt med tillatelse).

Enkel, men komplett felthåndbok over Brasils fugler

Deodato Souza 2002. ALL THE BIRDS OF BRAZIL. An Identification Guide. Dall, Brasil. 356 sider i format 16 x 22,5 cm, vekt 539 gram, myke permer. ISBN 85-86967-04-1. Pris hos Norsk Naturbokhandel: 358,- (porto i tillegg).

Endelig fikk vi en komplett felthåndbok for Brasil i Sør-Amerika! Under mitt nesten tre måneders lange opphold i Natal nordøst i landet våren 2002, hadde jeg ingen relevant fuglebok. Dermed fikk jeg kun artsbestemt gråspurv. Riktignok var jeg ikke på ornitologisk tur, men av gammel vane har jeg alltid øyne og ører i beredskap med tanke på fugler. Derfor var det berikende å ha verket til Souza under et tilsvarende opphold våren 2003. "Dere har bok om fuglene i Brasil, og ikke vi!" sa brasilianeren som var koordinator for mine norske studenter. Området jeg holdt til i var ikke spesielt fuglerikt, men jeg fikk bestemt rundt 15 arter (stort flere observerte jeg ikke i nærmiljøet). Delstaten Rio Grande do Norte, som også favnet om "mitt revir" med utgangspunkt i Ponta Negra, har drøyt 200 observerte arter. Brasil har over 1600 fuglearter, og bare rundt 20 av dem forekommer i Norge. Spennvidden i artenes størrelse er enorm fra knøttyranner med lengde på 6-7 cm til andeskondoren med vingespenn på over 3 meter og den 170 cm høye stornanduen. Rundt 180 av artene er under 11 cm lange. Generelt er mange av artene "grå mus" som dessuten har "dobbeltgjengere". Kolibrier finnes det rundt 80 arter av, og en grønnaktig (Chlorostibon aureoventris, nummer 5 på side 122) bygde et vakkert reir på rundt 4 cm i diameter inntil leiligheten min.

Brasil er på mange måter et enormt land, med langt mer enn Rio og karneval. Landet er på størrelse med Europa, og det har ikke minst en enestående naturrikdom. Amazonas dekker halve landet og er berømt, mens det fabelaktige Pantanal på størrelse med Sør-Norge foreløpig er ganske ukjent. Sistnevnte skal være Verdens største og mest fuglerike våtmarksområde. Like før jeg returnerte til Norge i slutten av april, ble jeg fortalt at det nylig var oppdaget hittil ukjente fuglearter i Amazonas. Vil du oppleve mange fuglearter mer lettvint, bør du primært reise til Pantanal (se artikkel av Torborg Berge i VF 3-2000 og av Staffan Widstrand i Vår Fågelvärld 4-2002). Der kan du også møte verdens største slange (anakondaen), jaguaren og mye annet eventyrlig uten fjær.

En reise i billige Brasil er utbytterikt på mange plan, men husk å være forberedt på at mye er svært annerledes enn i Norge. Blant unik natur og blandingskultur er det også mange problemer. Stor materiell fattigdom er virkeligheten for et utall brasilianere, ofte med påfølgende kriminalitet. Så selv om de fleste brasilianere er usannsynlig vennlige, bør man hele tiden ta sine forholdsregler. I en del områder er det sykdommer som malaria. Få brasilianere snakker annet enn portugisisk, og mye kan virke somlete og lite effektivt for oss. Med tålmodighet og riktig innstilling ellers (la smilet sitte løst), samt gode kontakter, burde imidlertid alt være duket for et uforglemmelig og utbytterikt opphold i sambaens og livsgledens land. Her finnes det meste man forbinder med tropisk og eksotisk, og litt til.

Fordi jeg i tre måneder så godt som daglig bladde i fugleboken, samt tidvis anvendte den aktivt i felt, er det ikke til å komme forbi at jeg kjenner dens positive og negative sider brukbart. Boken til Souza bygger videre på 1997-utgaven av det store verket "Ornitologia Brasileira" ved den brasilianske "fuglekongen" Helmut Sick. Plassen tildelt hver art er svært begrenset; en liten fargetegning eller to, et lite utbredelseskart og gjerne i størrelsesorden 30-40 ord. Alt om en art er på samme oppslag, og plassen er brukt fornuftig. Også de ulike familier har en nyttig innledning på noen ganske få ord. Oversiktskart, innholdsfortegnelse, forord og innledning/forklaringer/brukerveiledning utgjør totalt rundt 10 sider. Bakerst er det 25 siders register med engelske og latinske navn på artene.

Ilustrasjonene av fuglene virket især ved første øyekast litt "barneaktige" og enkle, men de er absolutt funksjonelle. Kunstnerne er forfatteren og Osmar Borges. Oftest er det bare en tegning for hver art; gjerne en hann i stående/sittende/liggende positur. Hunner, flukttegninger og reir er tatt med ved behov. Det er gjerne rundt ti arter på hver plansje. Jeg fikk store problemer med å artsbestemme den "steinskvettaktige" maskevanntyrannen (nummer 6 på side 230) fordi individet i boken mangler hvitt felt et stykke inne på halen.

Utbredelseskartene er enkle og grove i sorthvitt med mørk skravering der arten skal forekomme. Artstekstene har med engelsk og latinsk navn, lengde, biotoptype og kjennetegn med henblikk på utseende, lyd og atferd. Det bør nevnes at den ornitologiske viten om Brasil generelt er begrenset, for det er et mangfoldig kjempeland med mange arter og relativt lite forskning.

Under forsøk på å identifisere arter som har "dobbeltgjengere", medfører mangel på detaljer at man lett kommer til kort. I mange tilfeller er man prisgitt "elimineringsmetoden" ved å forholde seg til både tegninger, tekst og kart. Flere like arter har for eksempel tilhold i helt forskjellige deler av Brasil (i hvert fall i følge kartene, men disse trenger dog ikke å være mer enn røfflig veiledende). En liste jeg skaffet meg over fugleartene i Rio Grande do Norte, ble sammenlignet med utbredelseskartene i boken. Det var flere uoverensstemmelser, enten det skyldes manglende feltaktivitet i delstaten eller tildels upålitelige kart i boken.

Artene er nummerert fra en på hver plansje, men det burde heller vært gitt unike løpenummer for hver art gjennom hele boken. Nummereringen er dessuten litt hulter til bulter på noen av plansjene, og helt uteglemt på side 309. Nummer og engelsk navn er falt bort på en svale (side 266). I overkant av første kartet på side 218 mangler et 2-tall for art nummer to på tilhørende plansje.

Det er unødvendig å forkorte latinske slektsnavn, og dessuten er det ikke gjennomført på en konsekvent måte. Av og til er latinske navn delt slik at siste delen etter bindestreken har hoppet opp en linje i stedet for ned. Lydbeskrivelse mangler i hvert fall for mange av kolibri-artene (men de er muligens ganske tause). Bruken av "unmistakable" og "small/very small" kan virke litt inkonsekvent i noen forbindelser. Det er også en del skrivefeil. Artene som hekker i Brasil burde vært markert på et vis, og fuglenavnene som brukes av brasilianere savnes.

Generelt kan verket fortone seg noe hjemmesnekret for den som har "Gyldendals store fugleguide" som sammenlikningsgrunnlag, men tross innvendingene er boken slett ikke verst. Husk at det er litt av en jobb å lage et verk over alle Brasils fugler. Boken er et godt utgangspunkt for videre arbeid, og ikke minst bør den inspirere brasilianere og utlendinger til å engasjere seg i kampen mot raseringen av natur som også finner sted i Verdens kanskje mest spennende land!

Takk til Torborg Berge for nyttige kommentarer!

Roald Bengtson


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Maur i Norge
Guide til Norges fugleliv Et øye for Øyenstikkere
Nattens lydløse jegere Dyrespor
Gulls of Europe, North Africa, and the Middle East Praktisk stjerneatlas
Insekter i Norge Nordens dyngbaggar

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid