Gå til hovedmeny

Fuglelivet året rundt

En ornitologisk skissebok

Pris: 298
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 4-7 dagers leveringstid
Forfatteren forteller om sine møter med små og store, vanlige og sjeldne fugler fra han ble interessert som barn og fram til i dag.
Varenummer811023
Forlag/produsentUnipub
ForfatterBredo Berntsen
Utgivelsesår2010-04
Antall sider96s
Fotos - illustrasjonerRikt illustrert i farger
InnbindingInnbundet
ISBN9788274774674
SpråkNorsk

De som kjøpte Fuglelivet året rundt kjøpte også
Mellom vingespissene
Pris: 139
Feltornitologen
Pris: 120
Norsk VinterfuglAtlas
Pris: 398
Vår Fuglefauna
Pris: 120
Fenix Sykkellykt BC25R
Pris: 599
Vår Fuglefauna
Pris: 120
Vår Fuglefauna
Pris: 120
Vår Fuglefauna
Pris: 120

Forlagets omtale:      

Fuglelivet rundt oss slutter aldri å fascinere. Den som er observant ute i naturen vil ofte kunne både se, høre og noen ganger også ta del i fuglenes liv og atferd fra årstid til årstid.

I denne boken forteller naturverner og forfatter Bredo Berntsen fra sine fugleopplevelser siden guttedagene og frem til i dag. Leseren får møte både den vesle, sangglade blåstrupen, den elegante, høyreiste tranen og fjellviddas hersker – den mektige kongeørnen. Med fortellerglede og fagkunnskap skildrer forfatteren fuglelivets fascinerende verden, samtidig som han formidler et alvor om hvor viktig det er å ta vare på artene og deres leveområder.

Fortellingene er nært knyttet til bokens illustrasjoner. En rekke vakre, gamle fargetrykk av akvareller fra bokverket Brehms Tierbilder viser fuglene i deres naturlige miljø.

Fuglelivet året rundt er en bok for store og små som er opptatt av å verne og være i kontakt med naturen rundt seg.

Bredo Berntsen (f. 1937) er mag.art, statsviter, og tidligere førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Oslo. Han har skrevet og redigert en rekke bøker om naturfaglige emner.

 

 

Omtale av Roald Bengtson, fra Fugler i Aust-Agder 40(1), 2011

Fin liten mimrebok om fugler av en norsk naturvernveteran

Bredo Berntsen 2010. Fuglelivet året rundt. En ornitologisk skissebok. Unipub. 94 sider i format 17,5 x 17,5 cm, innbundet og med smussomslag. ISBN 978-82-7477-467-4.

Berntsen (født 1937) var tidligere førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Oslo og har skrevet flere bøker om naturfaglige emner der verneperspektivet er fremtredende (blant annet det historisk orienterte verket Grønne linjer). Han erkjenner sannheten i det en amerikansk fuglevenn har uttalt: "Ornitologen er alltid uunngåelig en naturverner". Fuglelivet året rundt er på mange måter en mimrebok der forfatteren i stor grad tar for seg egne opplevelser med fugler fra kyst til fjell til ulike årstider, helt fra guttedagene og til i dag.

Boken lives opp med 25 fuglemalerier fra storverket til den verdensberømte tyske naturviteren og popularisatoren A.E. Brehm (1829–84): Brehms Tierbilder. Die Vögel (1913). De to fremragende dyre- og landskapsmalerne W. Heubach (1865–1923) og W. Kuhnert (1865–1926) har laget illustrasjonene som er veldig bra til å være rundt 100 år gamle. Berntsen har med et fem siders kapittel som forteller litt om det tyske storverket og tradisjonen det er en del av. Til sammenligning var første fargeillustrerte fuglebok på norsk Fuglene i farger av Rolf Vik. Illustrasjonene var ved danske Karl Aage Tinggaard, og første utgaven kom i 1953. Boken ble veldig populær og kom i en rekke utgaver/opplag, og det var den jeg selv vokste opp med og kunne nærmest utenat.

Berntsen håper med denne skisseboken å skape interesse for fuglelivets fascinerende mangfold og å åpne folks øyne for viktigheten av naturvern, ikke minst i FNs naturmangfoldår (2010). Blant mye annet er det også informasjon om hva som har gitt mange av artene deres navn. Litt rart er det at en kapasitet som Berntsen konsekvent skriver "dompappen". For øvrig er isfuglens rare norske navn avledet av det tyske "Eisen" for jern (henspiller følgelig på metallglans og ikke isblåhet). Enkelte norske fuglenavn har altså opphav i tyske navn som er misforstått ("sidensvans" er enda et eksempel).

Et streif til noen andre land i Europa blir vi også med på (ikke minst for å treffe fargerike arter som isfugl, bieter, blåråke og flamingo). Da Berntsen var 10–11 år gammel, fikk han forresten en bok med en sagnaktig historie om lammegribben som Alpenes konge. Fortellingen gjorde dypt inntrykk på et ungt sinn og gjengis i sin helhet. Denne veldige rovfuglen har dessverre lenge vært etterstrebet.

Siste kapittel fokuserer på truete arter i Norge og verden for øvrig. Den viktigste grunnen til at arter er truet og forsvinner, er forandringer i leveområdene (som ødeleggelse og ugunstig bruk av natur). Til slutt er det et par siders litteraturoversikt.

Tekstene gjenspeiler faglig innsikt, ekte kjærlighet til naturen og fortellerglede. Boken bør i hvert fall kunne inspirere noen barn og unge til å bli interessert i natur og fugler, men ganske mye av innholdet er egentlig ikke veldig spesielt.De som søkte Fuglelivet året rundt søkte også
Nikon Prostaff 5 Fieldscope 60mm teleskopsett
Pris: 6490
Storjo
Pris: 200
Garmin Robust kombinasjonskabel, VIRB X/XE
Pris: 298
Sør-Valdres
Pris: 249
Garmin Bæreveske 7"
Pris: 199
Ringmerkaren nr.15
Pris: 120
Kjøllefjord 1:50 000
Pris: 249
Swarovski PA adapter ring 3, EL42/50/RANGE
Pris: 210
Rana vest
Pris: 129
Bilderamme 15x21cm, svart, 1-stk
Pris: 100Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Gyldendals nordiske feltflora Guide til Norges fugleliv
Norges sommerfugler Nordens fjärilar
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Humler i Norge
Sveriges humlor Pion, pors og potet
Norsk lavflora i farger Norske fugler og Norske pattedyr

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid