Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Amazonas, Brasil      Uforpliktende påmelding 

NoF Travel tur, juli-august 2022 eller 2023

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Vi reiser til Amazona på en to ukers tur, der vi besøker den vestlige delen av det enorme Amazonas, med fokus på områder i Amazonia National Park og Manaus-området i Brasil. Fugler har hovedfokus, men vi får oppleve pattedyr og mye annet liv i regnskogen.
Varenummer20217

Turen arrangeres i samarbeid med Brazil Birding Experts og deres ekspert på området Gabriel Leite.

NoF Travel-tur — 14 dager i Vest-Amazonas, Brasil juli./august. 2022 eller 2023

På grunn av Covid-epidemien er det ikke endelig bestemt når denne turen vil bli arrangert

Vi reiser til Brasil på en to ukers tur, der vi besøker de sentrale delene av det enorme Amazonas, dvs. Amazonia National Park og områdene rundt millionbyen Manaus. Vi legger hovedvekt på fuglene, men vi får også oppleve pattedyr og mye annet av det fantastiske livet i regnskogen.

Turen arrangeres i samarbeid med Brazil Birding Experts og deres spesialist på området Gabriel Leite.

På denne turen til det det fantastiske Amazonas i Brasil vil vi oppleve et stort antall fuglearter, der mange flere er endemiske. Vi flyr til millionbyen Manaus som ligger i hjertet av Amazonas der de to store elvene Amazonas og Rio Negro møtes. Her besøker vi svært ulike skogshabitater rundt Manaus både med bil og til fots og med elvebåt. Vi deler turen mellom byene Manaus, Novo Airão og Presidente Figueredo. Deretter tar vi innenlandsfly fra Manaus mot sørvest til Itaituba, og avslutter turen med fire dager i Amazônia National Park fra et sted som heter Pousada. Her velger vi ulike ruter i parken de neste fire dagene før vi returnerer til Itaituba og flyr hjem via Sao Paulo.

 

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     

 

Turen dag for dag

Her er et forventet dag-til-dag program.

Dag 1 - Ankomst Manaus
Vi drar til hotellet i Manaus hvor vi skal overnatte. Hvis vi får tid, ser vi på fugl i parkene rundt Manaus by. Her finnes det overraskende mange spennende arter og det er mulig å se 100 arter uten nevneverdig anstrengelse!


Dag 2
- Manaus-området
Formiddagen tilbringer vi i Adolpho Ducke Forest Reserve som ligger kun få minutters kjøring fra Manaus sentrum og som har et 42 m høyt «forskertårn» (the MUSA Tower) i urørt Terra Firme regnskog. For å komme til tårnet går vi kun 250m i regnskogen, og tårnet har tre plattformer i forskjellig høyde, noe som gir perfekt mulighet for å observere og fotograferer en mengde av de interessante fugleartene som holder til i «løvtaket» (canopy species). Reserva Ducke har eksistert i 60 år og forskere har gjort en mengde undersøkelser av planter, frosk og fugler, så vi snakker om et usedvanlig rikt artsmangfold – rett utenfor byen.

Karakterarter ved tårnet (the MUSA Tower):
Guyanadovenfugl (Notharchus macrorhynchos), paradisjakamar (Galbula dea), skjellnakkepapegøye (Pyrilia caica), svartryggbekard (Pachyramphus surinamus), guyanatukan (Selenidera piperivora), linjetreløper (Lepidocolaptes albolineatus), auroraskjeggfugl (Capito niger), rødnebbtanagar (Lamprospiza melanoleuca) som nå tilhører olivenkronefamilien, maskedaknis (Dacnis lineata), flekktanagar (Ixothraupis punctata). Det finnes også sjeldnere arter som dvergpotu (Nyctibius bracteatus) og flere uglearter.

Ettermiddagen legges til “Ramal do Pau Rosa” som ligger kun 21 km fra Manaus og som også er et meget bra sted for Terra Firme-arter – for å få en strålende start på turen.

Arter vi leter etter i Ramal do Pau Rosa:
Kragepapegøye (Deroptyus accipitrinus), svartbrystmaurvarsler (Frederickena viridis), svartbrystmaurfugl (Myrmophylax atrothorax), gråmaurvarsler (Thamnophilus punctatus), blåryggtanagar (Cyanicterus cyanicterus), tinnmaurfugl (Cercomacroides tyrannina). Skogfalkene er der også, men de kan vi ikke lete etter – de bare dukker plutselig opp.

Overnatting i Manaus.

  Oransjekinnpapegøye – © Brazil Birding Experts   Korthaleknøttyrann– © Brazil Birding Experts


Dag 3
- Nord for Manaus
Tidlig avreise for å få mest mulig ut av formiddagen ved et nytt observasjonstårn, det berømte ZF-2 TOWER. Tårnet ligger ikke langt fra hovedveien, 50km nord for Manaus, mot den lille byen Presidente Figueiredo. Vi ser på fugler til omtrent kl. 10.30 og deretter videre til Presidente Figueiredo hvor vi spiser lunsj. Tårnet er over 40m høyt og vi vil se mix-flokker med mange arter tyranner, kotingaer, maurfugler, vireoer, samt en mengde papegøyer og parakitter. Og her er det sjanser for å få noen overraskelser!

Arter i løvtaket vil kunne inkludere de vi event. gikk glipp av i “the MUSA Tower” som f.eks. den utrolig vakre karminkotingaen (Haematoderus militaris) og dessuten flere Guyana-endemitter som amazonmyggsmett (Polioptila guianensis), gulbrilletrogon (Trogon violaceus), guyanadovenfugl (Notharchus macrorhynchos), guyanaspett (Dryobates cassini), vatrespett (Celeus grammicus), svartbukgjøk (Piaya melanogaster), gulkinnamazon (Amazona autumnalis), rødryggmaursmett (Euchrepomis spodioptila), svarthettetodityrann (Todirostrum pictum), guyanabladdanser (Phylloscartes virescens), pompadurkotinga (Xipholena punicea), flitterkotinga (Cotinga cayana), dverghonningkryper (Cyanerpes nitidus), asurvingetanagar (Ixothraupis varia) og gulbuktukan (Pteroglossus viridis). I tillegg vil vi holde øynene åpne for mulige rovfugl i flukt over regnskogen.


Dag 4
- Presidente Figueiredo
Byen Presidente Figueiredo som ligger 100km nord for Manaus, er omgitt av en unik kupert landskapstype med noe som minner om norske fjellheier med svaberg, 50 fossefall, og forskjellige typer skog, bl.a. campinarana som er næringsfattig kortvokst skog på sandbunn. Dette er et paradis og hjemmet til den spektakulære gullklippehanen (Rupicola rupicola). Vi skal besøke en lek samt hulene der hunnfuglene ligger på reir.

Andre interessante arter er regnbueparakitt (Pyrrhura picta), hvitbrystskogsmett (Henicorhina leucosticta) og sotpurpurdusk (Iodopleura fusca). Vi besøker også campina-habitatet med dets unike fuglearter: Svartmanakin (Xenopipo atronitens), bleksørgetyrann (Rhytipterna immunda), gråmaurvarsler (Thamnophilus punctatus), for ikke å glemme karakterarten içanatodityrann (Hemitriccus inornatus).

Ettermiddagen tilbringer vi i Cachoeira da Onça, der vårt hovedmål vil være den legendariske orgelsmetten (Cyphorhinus arada) med sin overjordiske sang. Men også kapusinerkotingaen (Perissocephalus tricolor) som har en merkelig sang – et sted mellom vinkelsliper og rauting. Ettermiddagen tilbringer vi ved Cachoeira das Lages, enda et nytt habitat på hvit sand, såkalt “campinarana”. Den rareste arten her er safrankronetyrakin (Neopelma chrysocephalum) som synger som en sikade!

Andre målarter i Cachoeira da Onça: Kanelmaurvokter (Gymnopithys rufigula), svartkronemaurfugl (Percnostola rufifrons), askemaurvarsler (Thamnomanes caesius) og gulissemanakin (Heterocercus flavivertex).

Målarter i Cachoeira das Lages: Grønnkolibri (Polytmus theresiae), bronsejakamar (Galbula leucogastra), halsbåndspurv (Sporophila fringilloides), svartmanakin (Xenopipo atronitens) og bleksørgetyrann (Rhytipterna immunda).


Dag 5 - Tucumanduba og Mari Mari (Presidente Figueiredo)
Morgen og formiddag ser vi på fugl i Ramal do Mari-mari, en Terra Firme-skog med mange arter tilpasset underskogen. (Terra Firme blir ikke årlig utsatt for flom, i motsetning til várzea- og igapó-skog). Deretter besøker vi spillplassen til gullklippehane (Rupicola rupicola), og ettermiddagen benytter vi til å lete etter de målartene vi eventuelt mangler.

Her er noen av de svært mange godbitene i dette området: Karmintopas (Topaza pella), trollhokko (Crax alector), rustflankemaurfugl (Hypocnemis cantator), kanelbuktyrann (Neopipo cinnamomea), amazonalvetyrann (Lophotriccus vitiosus), båndvingesmett (Microcerculus bambla), blodkotinga (Phoenicircus carnifex) og hvitpannemanakin (Lepidothrix serena).

Dag 6 - Presidente Figueiredo - Manacapuru.
Da programmet vårt er snudd litt rundt sammenlignet med standardturen vår samarbeidspartner har i området, har vi ikke nøyaktige detaljer enda for denne dagen. Men, vi forflytter oss fra Presidente Figueiredo sør til Manaus og over Rio Negro til halvøya mellom Amazonas og Rio Negro på vestsiden av der elevene løper sammen. Fuglekikkingen blir således en kombinasjon av dag 5 og 7. Vi kommer tilbake med detaljer.

Dag 7 - Manacapuru / Novo Airão
Morgenen og formiddagen ser vi på fugl langs den høyre bredden av den mektige Rio Negro-elven. Deretter reiser vi oss til et lunsjsted ved Novo Airão (det tar +/- 4timer eller 200km) ved venstre (østre) bredd. Ettermiddagen er det skåding i området rundt Novo Airão.

Beskrivelse av områdene og habitatene: I denne Amazonas-regionen spiller de store elvene en avgjørende rolle som geografiske skillelinjer, og ettersom mange arter ikke krysser elvene har det skjedd en unik spesialisering. Noen finnes kun sør for Solimoes, noen nord for Solimoes, noen øst for Rio Negro og andre vest for Rio Negro. I tillegg kommer habitatmangfoldet som gjør dette bildet ytterligere komplekst.

Derfor krysser vi den høyre bredden av Rio Negro hvor det er en haug med arter som ikke finnes i de store områdene innenfor venstre bredd! Dette er mildest talt et interessant fenomen å få erfaring med i felt.


Dag 8 - Novo Airão -Anavilhanas archipelago

Hele dagen ved Novo Airão med vekt på Terra Firme-artene.

Vi starter morgenøkten i “Balneário Cirandeira” der det finnes en god sti som krysser skogen og som gir oss lett tilgang til en unik sammensetning av arter. Det er mange frukttrær i området, og det betyr en overflod av frukt- og bæretende tanagarer og kotingaer som «går bananas» i trærne! Noen av de spesielle artene vi vil se etter, er: Gyllenpanneskjeggfugl (Capito auratus), brundespot (Schiffornis turdina), gulbrynmaurfugl (Hypocnemis hypoxantha), skjellryggmaurfugl (Willisornis poecilinotus) og blåkronemanakin (Lepidothrix coronata).


Dag 9
- Anavilhanas archipelago til Manaus
Hele dagen er viet skåding i det enorme øyriket, Anavilhanas NP. Og det blir forskjellig fra dagen før ettersom vi er i et helt nytt habitat: Igapó-skog med en mengde spesialiteter. Mesteparten av skådingen foregår fra stor båt.

Dette er en av de største øyrikene i verden, og Anavilhanas National Park består av 340 øyer og er en ufattelig og ganske uberørt skjønnhet. Det er mengder av uutforskede arkeologiske funn her. Området ble nasjonalpark 29. oktober 2008, og består av 70% høyereliggende skog (Terra Firme) og 30% Igapó-skog. Parken har et areal på 350.000 hektar og resten av Anavilhanas-arkipelaget dekker ytterligere et område på 100.000 hektar dominert av Igapó, en skogtype som hvert år oversvømmes i det som kalles «black water» – et næringsfattig elvehabitat (nesten ikke mygg!) helt forskjellig fra hovedløpet av Amazonasfloden, Solimoes.

Dette området har en endeløs liste av eksotiske arter som f.eks. den fantastiske trådhalemanakinen (Pipra filicauda), sotmaurvarsler (Thamnophilus nigrocinereus), strekmaursmett (Myrmotherula cherriei), varzeamaursmett (Myrmotherula klagesi), varzeamaurfugl (Myrmoborus lugubris), svartkronet hvitbukpapegøye (Pionites melanocephalus), sotflankemaurvokter (Gymnopithys leucaspis), amazonmyggeter (Conopophaga aurita) quiputukan (Selenidera nattereri) og ikke minst maskerademaurvokter (Pithys albifrons). Og hvis vi har litt flaks vil vi kanskje oppleve den som her jakter på de røde brøleapene i trekronene – den legendariske harpyørnen (Harpia harpyja)!!! Turleder, Helge Kvam, har vært tre ganger i området og sett harpyørn to av gangene (NB! «Rene» observasjoner uten guiding til reir).

  Blåkronemanakin – © Brazil Birding Experts    Kjempemaursluker – © Brazil Birding ExpertsDag 10 - Manaus (Rio Solimões og Lago Janauari)
Formiddagen er det skåding på Marchantaria-øya samt to andre naboøyer i hovedløpet, Solimoes. Deretter reiser vi tilbake til sen lunsj i Manaus (+/- 4timer eller 200km). Ettermiddagen tilbringer vi nok en gang i Ramal do Pau Rosa for å få med oss arter vi eventuelt gikk glipp av i forrige runde.
Overnatting i Manaus.

Nærmere beskrivelse: Marchantaria-øya ligger en times båttur oppover Solimoes-løpet og representerer forskjellige stadier av regenerering ettersom flomvann fra Andes kontinuerlig forandrer den flate øyas form og vegetasjon. Dette er en de av øyene med størst artsvariasjon i Amazonas! Og øya gir oss en perfekt mulighet for å se en mengde várzea-arter. Vi skal derfor lete etter disse øyspesialitetene der mange har forstavelsen «flod» på norsk, f.eks. flodelenia (Elaenia pelzelni), flodmaurfugl (Myrmochanes hemileucus), flodtyrannulett (Serpophaga hypoleuca), flodsottyrann (Knipolegus orenocensis) og flodmaurfugl (Myrmochanes hemileucus), men også olivenkolibri (Leucippus chlorocercus), elvemaurvarsler (Thamnophilus cryptoleucus), for ikke å glemme alle stifthalene: hvitbryststifthale (Certhiaxis mustelinus), gulhakestifthale (Certhiaxis cinnamomeus), elvestifthale (Mazaria propinqua), mørkbryststifthale (Synallaxis albigularis), krattstifthale (Synallaxis albescens), flodstifthale (Cranioleuca vulpecula) og gråkronestifthale (Synallaxis gujanensis).

 

  Black-faced Black spider Monkey (Ateles chamek) – © Brazil Birding Experts    Rondonia-marmoset – © Brazil Birding Experts

 

Dag 11 - Fly til Amazonia NP
Vi reiser fra Manuas til Itaituba med innenlandsfly og videre til Pousada nær Amazonia NP (50km).

Det er mange opparbeidede stier av forskjellig lengde i denne parken, og vi vil gå minst fire av dem – og der løvtaket er mer enn 40m høyt. Flere steder er det små elveløp (Igarapés), med nye arter som har tilpasset seg dette miljøet. I tillegg så er den såkalte Transamazônica et fantastisk sted for observasjon av fugler som lever av frukt på trærne langs veien.


Dag 12 - Amazonia NP
Hele dagen i Amazônia National Park. Vi går de opparbeidede fuglestiene.

Noen av målartene er: Gullparakitt (Guaruba guarouba), rustnakkehokko (Penelope pileata), panskogfalk (Micrastur mintoni), blånakkejakamar (Galbula cyanicollis), rustkronetreløper (Dendrocolaptes hoffmannsi), kamnebbhokko (Mitu tuberosum), brunbrystskjeggfugl (Capito brunneipectus), selenetukan (Selenidera gouldii), altaflorestamaurpitta (Hylopezus whittakeri), og orgelsmett (Cyphorhinus arada).

  Brunbrystskjeggfugl – © Brazil Birding Experts    Gullparakitt – © Brazil Birding Experts

Dag 13 - Amazonia NP
Hele dagen i Amazônia National Park.

Før lunsj går vi den berømte Capelinha trail, der vi kan være heldige å se flere mix-flokker og maurfuglflokker, men også papegøyer. Målartene er: Brednebbmotmot (Electron platyrhynchum), harlekinmaurvokter (Rhegmatorhina berlepschi), vaktelmaurfugl (Myrmornis torquata), bustmaurvokter (Phlegopsis borbae), dråpemaurvokter (Phlegopsis nigromaculata), mundurucumaurfugl (Hypocnemis striata), svartbrystmaursmett (Myrmotherula iheringi), snøhettemanakin (Lepidothrix nattereri), brunhetteparakitt (Pyrrhura amazonum) og grimeamazon (Amazona kawalli).

Ettermiddagen er det skåding i Tapajós-elven.

Beskrivelse: Tapajos’ elveløpet har formet flere øyer på sin vei nedover, og noen av disse øyene ligger nær det stedet vi bor. Her finnes det igjen noen habitatspesialister, særlig en underart av sotmaurvarsler (Thamnophilus nigrocinereus huberi) som sannsynligvis vil bli skilt ut som egen art i løpet av kort tid. Andre målarter er: Dryadenatthauk (Nyctiprogne leucopyga), hvittipptyrannulett (Inezia subflava), amazonmaursmett (Myrmotherula multostriata).

Dag 14 - Amazonia NP - Itaituba
Morgen og formiddag tilbringer vi nær parkens hovedkvarter og nærliggende stier. Avhengig av tidspunktet for flyavgangen, kan vi her lete etter arter vi måtte ha gå glipp av. Andre arter vi ser etter er mørkryggmaurvarsler (Thamnophilus stictocephalus), flammeissemanakin (Heterocercus linteatus), svartbrystmyggeter (Conopophaga melanogaster), gribbpapegøye (Pyrilia vulturina), grønnvingetrompetfugl (Psophia viridis) og rusthodedovenfugl (Bucco capensis).

Deretter avgang til Itaituba og hjemreise

 

  Harlekinmaurvokter – © Brazil Birding Experts   Svartbrystmyggeter – © Brazil Birding Experts

 

Dag 1

Manaus

 

Ankomst – skåding om ettermiddagen

Dag 2

Manaus

 

Heldagsskåding

Dag 3

Manaus – Presidente Figueiredo

125 km 

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 4

Presidente Figueiredo

 

Heldagsskåding

Dag 5

Presidente Figueiredo

 

Heldagsskåding

Dag 6

Pr. Figueiredo – Manacapuru

200 km

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 7

Manacapuru - Novo Airão

125 km

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 8

Novo Airão

 

Heldagsskåding

Dag 9

Novo Airão - Manaus

200 km

Morgenskåding – forflytning

Dag 10

Manaus

 

Heldagsskåding

Dag 11

Manaus - Itaituba

Fly +50 km 

Morgenskåding - forflytning

Dag 12

Amazônia National Park

 

Heldagsskåding

Dag 13

Amazônia National Park

 

Heldagsskåding

Dag 14

Amazônia National Park - Itaituba

50 km 

Morgenskåding - hjemreise


Pris
Endelig pris er ikke avklart på nåværende tidspunkt, men pris gitt 2019 med forbehold om valuta og endring av flypris er maksimalt kr. 55.000,- pr deltaker.
I en urolig verden kan flypriser og ustabile valutakurser endre prisen noe. I utgangspunktet har vi kalkulert litt romslig (USD = NOK 9,20), siden kronen stadig svekker seg. Prisen vil kunne bli litt høyere om det blir færre enn 10 deltakere. Ikke inkludert i prisen er reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks. Eventuelt justert pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav.

Tillegg for enkeltrom ca kr 5000.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 10 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokal guide og sjåfører.

Reisetidspunkt
Med bakgrunn i pågående Korona-krise der Brasil er betydelig rammet og situasjonen fremover er usikker, er tidspunkt for denne turen foreløpig usikker. Den vil ikke bli arrangert før situasjonen er mer forutsigbar. Muligens først i 2022. Deltakere som melder deg på/setter seg på liste, vil bli kontaktet minimum 6 måneder før avreise. Det er uforpliktende å melde seg på turen.

Transport 
Fly fra Oslo til Manaus. Foreløpig usikkert hvilken rute, men mest sannsynlig mellomlanding i Sao Paolo. Innenlandsfly Manaus – Itaituba. Biler og båt underveis i landet.

Overnattingsfasiliteter 
Gode hoteller/lodger med AC.
    Solnedgang – © Brazil Birding Experts

Mat 
Alt av måltider fra flyplass til flyplass i Brasil er inkludert. Deltagere som ønsker spesialkost eller har allergier må melde fra. Drikkevarer til måltider ikke inkludert.

Vær 
August og september har omtrent samme nedbørmengde som sommeren på Østlandet i Norge. Døgntemperatur fra 23 - 33. Så relativt fuktig og varmt.

Fotografering
Fotografering er ikke en prioritert aktivitet på turen, men det blir normalt gode muligheter.

Helse 
Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontake fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv.
Se Folkehelseinstituttets råd for Brasil
https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/nord-amerika-sor-amerika-og-karibia/

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy.

Annet
Dette er en «all inklusive» tur med en lokal guide.

Sikkerhet/Politikk
Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.
Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Norsk turleder er Helge Kvam. Han har vært turleder for NoF Travel tidligere og har en bred erfaring med fugleturer i utlandet og spesielt med Sør-Amerika som reisemål. Han har bl.a. vært i Peru (to ganger), Brasil/Amazonas (tre turer til de områdene vi skal besøke!), Ecuador, Colombia og Costa Rica (fire ganger). Brazil Birding Experts er ansvarlig for guiding og all praktisk gjennomføring i Brasil.

 
Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Helge, helge@listentobirds.com.

Litteratur

For tiden er det en håndbok tilgjengelig på engelsk:

A Field Guide to the Birds of Brazil

  Hvitvåk – © Brazil Birding Experts    Svartvåk – © Brazil Birding Experts

  Pompadurkotinga – © Brazil Birding Experts   Rødstrupekarakara – © Brazil Birding Experts


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Nattens lydløse jegere
Praktisk stjerneatlas Maur i Norge
Et øye for Øyenstikkere Gulls of Europe, North Africa, and the Middle East
Storfugl - orrfugl - jerpe Dyrespor
Nordeuropas svampe - 2 bind Nære fugler
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Nattens lydløse jegere
Praktisk stjerneatlas Maur i Norge
4 mest solgte optikk
Nikon Monarch 5 8x42 Nikon Monarch 5 10x42
Opticron 10x23 Doublet Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid