Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Estland

NoF Travel tur, 17- 26 mai 2023

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 5 på lager
På denne 10-dagersturen til Estland opplever vi de lokale fuglene i tillegg til de som trekker igjennom på vei mot nord i mai. Med sin beliggenhet og frodige skoger og våtmarker har Estland en fin blanding av trekkfugl og lokale spesialiteter.
Varenummer20216

NoF Travel tur til Estland, mai 2023

Estland er det nordligste av de tre baltiske landene. Det lille, flate landet, mindre enn Finnmark, har store villmarksområder og et utrolig rikt fugleliv å by på. Mange østlige fuglearter gjør landet spesielt interessant for oss skandinavere.

Mer enn tjue prosent av arealet består av myrområder, og landet har godt om bjørn, gaupe og ulv. Foruten havørn og kongeørn bør vi få se både småskrikørn og storskrikørn. Stork er vanlig, og kanskje får vi også svartstork. Mange arter terner og rikser hekker også. Andre målarter er hvitryggspett og mellomspett.

  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
   
Kloostri, sted for kanalbåt (dag 2). Foto: Håkan Billing

Turen dag for dag
Programmet kan endres ut fra værforhold og hvor de mest interessante fuglene holder til.

Dag 1, onsdag 17. mai
Fremmøte Oslo lufthavn Gardermoen kl. 07.00
Flyavgang Oslo kl. 09.05
Ankomst Tallinn kl. 11.35 (lokal tid)

Etter å ha spist lunsj på flyplassen kjører vi mot Estlands vestkyst, til Cape Põõsaspea. Her er det fint å spane etter sjøfugl og eventuelle trekkende småfugler. Blant ender bør vi kunne se bergand og stellerand. Både polarjo og fjelljo ses på trekk. Alkefugl hekker på Gotland, men ses også i disse områder. Deretter kjører vi sørover, til Haapsalu Tagalaht Bay. Ved denne byen er det et stort tårn, med utsikt over en våtmark i bukta.

Deretter er det ca. 30 minutter kjøring til Matsalu naturreservat. Matsalu Bay er en stor vik i Østersjøen, omkranset av store våtmarker og skog på tre sider. Vi begynner langs nordsida av reservatet, ved Põgari-Sassi. Det er en grunn vik hvor det ligger mye ender, gjess og vadere, vel verdt å bruke en del tid på; ofte også bra med rovfuglarter. Når vi føler oss ferdig med Põgari-Sassi og området rundt, kjører vi til Haeska og Tuulingu Guest House. Her innlosjerer vi oss for to netter, og inntar dagens middag. Det er et fugletårn rett ved overnattingsstedet, som også har et skjul for fuglefotografering.

Pirol, ofte lettere å høre enn å få øye på. Foto Jan Erik Røer

Dag 2, torsdag 18. mai
Hele dagen går til å besøke ulike lokaliteter i Matsalu naturreservat. Vi begynner med grytidlig skåding rett utenfor der vi bor. Etter frokost får vi med oss lunsjpakker og drar til motsatt side av Matsalu Bay for en to–tre timers tur med kanalbåt i reservatet. Matpakkene inntar vi ved Matsalu National Park besøkssenter. Her får vi også se en film om reservatets mange naturkvaliteter og biomangfold. Resten av dagen går til å besøke ulike lokaliteter i reservatet.

Blant artene vi kan få se er dvergterne, svartterne, hvitvingesvartterne, enghauk, svømmesnipe, og sangere.

Etter middag på Tuulingu Guest House tar vi en liten kveldstur for å lytte til nattsangere i våtmarken.

Matsalu nasjonalpark infosenter. Foto: Håkan Billing

Dag 3, fredag 19. mai
Kort morgentur før frokost. Vi sjekker ut, og får med oss matpakker. Turen gå så til Saaremaa, Estlands største øy. Ferjeturen over tar 25 minutter, og byr på gode muligheter for å spane etter sjøfugl. Ferja legger til ved øya Muhu, en slags «forøy» til Saaremaa. Det to øyene er forbundet med en molo, hvor veien går. Der stopper vi et par steder, for det ligger ofte store flokker vannfugl på begge sider av moloen. Her inntar vi også våre lunsjpakker. Saaremaa kan by på mange arter terner, som rødnebbterne, makrellterne, dvergterne, splitterne, rovterne, svartterne og hvitvingesvartterne.

Deretter går turen på langs av øya, helt til vestsida, hvor vi innlosjerer oss på Loona Manor for to netter. Etter middagen gjør vi oss litt kjent med de nærmeste omgivelsene.

Saaremaa. Foto: Håkan Billing

Dag 4, lørdag 20. mai
Kort morgentur før frokost, for den som orker. Ved denne sida av øya litter Vilsandi nasjonalpark, bestående av en gruppe geologisk interessante øyer. Vi sjekker fuglelivet langs kystveiene nordover. Så snur vi, og sjekker kysten sørover, hvor det er mange spennende viker med mye vannfugl. Lunsjpakkene inntas på et passende, natur- og fuglerikt sted.

Etter lunsjen kjører vi helt ned til sørspissen av Saaremaa, til Sõrve fyr. Dette er et spennende fugleområde, med mye vannfugl og småfugl. Det er flere steder med mulighet for sumprikse. Vi blir her til det er tid til å dra tilbake til Loona Manor for middag. Vi går tidlig til sengs denne dagen!

Mellomspett er en av artene vi håper å få med oss. Foto: Hans Petter Kristoffersen

Dag 5, søndag 21. mai
Opp før soloppgang, kl. 04.00. Vi kjører tilbake til Sõrve fyr, for en opplevelse av når morgenen gryr nede ved fyret (værforbehold). Ved frokosttid er vi tilbake på Loona Manor, og sjekker ut.

Turen går nå tilbake med ferja, og sørover til byen Pärnu. Kystlinja utenfor byen er en stor våtmark med hele fire fugletårn. Vi inntar lunsjen i ett av tårnene, før vi fortsetter sørover til kystområdet ved Pikla og Kabli fuglestasjon. Disse kystnære våtmarkene byr på mange spennende arter. Kanskje får vi sitronerle, pirol, blåstrupe og det blir en del sangere. Det blir også en tur innom den nærliggende mer enn 80 km2 store myra Tolkuse. Er vi heldige kan det bli slagugle.

Middag og overnatting blir på Kosmonautika, et tidligere feirested for russiske kosmonauter. Kanskje havner vi i Gagarin-huset? Stedet ligger rett ved stranda, med gode mulighet for å se på fugl. Egretthegre er vanlig mange steder. Estland har også lokaliteter med sumpsanger.

Fugletårn ved kysten ved Pärnu. Foto: Håkan Billing

Dag 6, mandag 22. mai
Opp til frokost. Vi får med oss matpakker og kjører innover landet mot øst. Målet er områdene rundt byen Tartu. Vi blir møtt underveis av fugleguiden Uku Paal, som vil være med oss i dette området. Uku er medforfatter av boka Birding Estonia, og er en fantastisk god og erfaren guide. Han kjenner alle kriker og kroker, og vil sikte på å la oss få oppleve så mange estiske fuglearter som mulig.

Vi blir to netter på Hektor Design Hostel i Tartu. Like ved ligger en trivelig restaurant, som også vil lage lunsjpakker for oss.

Dag 7, tirsdag 23. mai
Uku møter oss til frokost. Hvor turen går er ikke avklart, men vi vil mest sannsynlig holde oss til villmarksskogene nord og øst for Tartu, helt ned mot de store sjøene Peipsi og Pihkva som grenser mot Russland. Er vi riktig heldige kan det bli småskrikørn og svartstork. Vi satser også på spetter som gråspett, hvitryggspett og mellomspett.

Vi blir ute i naturen frem til middagen på en restaurant nært hostellet.

Slagugle er en art det er godt håp om å se i Estland. Foto: Jan Erik Røer

Dag 8, onsdag 24. mai
Uku møter oss til frokost igjen. Vi blir litt i Tartuområdet før vi setter kurs mot nordre Estland, og Lahemaa naturreservat. Der er flere fugletårn, og bra med fugl av ymse slag.

Nesten helt opp i nord ligger Viinistu med Viinistu Art Harbour hotell, hvor vi skal bo de siste to nettene.

Utsikt fra MerMer restaurant. Foto: Håkan Billing

Dag 9, torsdag 25. mai
Opp til frokost. Hele denne dagen sjekker vi ut det 725 km2 store naturreservatet Lahemaa. Vi får med oss matpakker fra hotellet. Kystlinjen er interessant, og kan by på spurveugle, ulike spetter, og mye sjøfugl. Etter å ha inntatt lunsjpakkene, kanskje ved et av fugletårnene ved kysten, setter vi kurs innover i Lahemaa. Her er store skoger og våtmarker, med et spennende fugleliv. Her hekker flere uglearter, som slagugle, lappugle og hubro. Vi må bare ha hellet på vår side! Andre arter er jerpe, storfugl, hvitryggspett, isfugl, fossekall og vintererle.

Ved middagstid kjører vi til restaurant Mermer, en drøy halvtimes kjøring fra hotellet, hvor vi får servert en avsluttende gourmetmiddag, og oppsummerer våre opplevelser.

Dag 10, torsdag 26. mai
Etter en kjapp frokost må vi vende snuten mot Tallinn lufthavn. Vi får med oss lunsjpakker som vi kan spise på flyplassen.

Avgang Tallinn kl. 12.15 (lokal tid)
Ankomst Oslo lufthavn Gardermoen 12.45

 

Hvitkinngjess. Foto: Gunnar Engelsåstrø

Pris
Pris kr 18.000. Kan endres ved svingninger i valutakurs eller annet uforutsett. (Se forøvrig reisevilkår)

I prisen inngår fly fra Oslo Gardermoen, lokal transport, ferje og avgifter i reservater. Videre inngår lokal guide, overnattinger og tre måltider per dag, inklusive én drikke per måltid. Innlosjering i Twin-/dobbeltrom.

Enkeltrom mot tillegg (Begrenset kapasitet, spør om pris).

Antall deltakere
13 deltakere pluss turleder(e).

Reisetidspunkt
17 - 26 mai 2023.

Transport 
Fly Oslo - Tallinn t/r.
Lokal biltransport: Vi har god plass i en 22-seters minibuss (med egen sjåfør). Bussen har et stort bagasjerom.

Overnattingsfasiliteter 
Overnattingsstedene holder god kvalitet. Sengetøy, håndkler etc. inngår. Innlosjering i dobbeltrum. Enkeltrum kan muligens fås mot pristillegg på noen av stedene, forutsatt kapasitet og ledige plasser.
Overnattingsstedet ved Tuulingu. Foto: Håkan Billing

Mat 
Tre måltider per dag, inklusive en drikke per måltid er inkludert. Til middag alternativt et glass vin/øl, samt kaffe eller te. Alkoholholdige drikker betaler man selv.

Vær 
Estland ligger rett øst for Oslo, og temperaturen er ganske lik. Det er vanlig med omvekslende vær, med sol og regn. Ta med regntøy!

Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.
Egretthegre fra Estland. Foto: Gunnar Engelsåstrø

Helse 
Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det er som regel korte gåavstander i flatt terreng (Estland består av gammel havbunn, og landet er like flatt som Danmark).

Anbefalt utstyr 
Fuglebok, notatblokk og kikkert bør en ha og gjerne solbriller. Det blir en del kikking på lange avstander, over land eller hav, så teleskop kommer absolutt til bruk, hvis du har.

Vi anbefaler å ha med sitteunderlag, hansker og lue til natturer, samt liten tursekk og termos!
Overnattingsstedet Kosmonautika. Foto: Håkan Billing

Annet
De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe Euro.
Sikkerhet/politikk: Estland regnes som trygt uten konflikter.

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.

Turleder
Håkan Billing er turleder og fugleguide for turen. Han er leder for BirdLife Oslo og Akershus og har arrangert en mengde turer i inn- og utland. Han har vært mange ganger i Estland, og kjenner de fleste av de beste fuglelokalitetene i landet.

Artsliste
En artsliste over potensielle fugle- og pattedyrarter vil bli distribuert til deltagerne i forkant av turen.

Litteratur
Du vil greie deg godt med Gyldendals Store Fugleguide.
Gyldendals store fugleguide

Boka Birding Estonia, skrevet av Margus Ots og Uku Paal, anbefales. Ny utgave 2020, ta kontakt hvis interessert. Pris ca. kr 350

Myrene Tolkuse Raba besøker vi dag 5. Foto: Håkan Billing
Bergand, en av de mange endene vi håper å se i Estland. Foto: Hans Petter Kristoffersen
Hapsalu fugletårn. Foto: Håkan Billing
Fra overnattingsstedet ved Tuulingo. Foto: Håkan Billing
Sõrve fyr, Saaremaa. Foto: Håkan Billing

Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Himmelkalenderen 2023 Norske amfibier og reptiler
Insektene i hagen Frøboka
Artsmangfold i skog Praktisk stjerneatlas
Norsk lavflora i farger Mossor
Hvem er den lille fuglen der? Norges humler
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2023 Norske amfibier og reptiler
Insektene i hagen Frøboka
4 mest solgte optikk
Opticron 10x23 Doublet Nikon Prostaff 7S 10x42
Celestron Mikroskop for barn med telefonadapter Opticron Foldelupe 15x21 LED+UV

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid