Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Sør-Sibir og Bajkal      Uforpliktende påmelding 

NoF Travel tur, 14-dager juni 2022

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
På denne to ukersturen til Bajkal-området i Sibir lander vi Ulan-Ude og besøker taiga, fjell og steppeområder i Sibir nær Mongolia. 5000 km øst for Moskva. Et område med mange spennende østlige sibirske fuglearter. Turleder er Vegard Bunes.
Varenummer20205

Ut fra de områdene vi skal besøke kan vi forvente rundt 200 fuglearter inkludert et bredt utvalg av sibirske troster, fluesnappere, sangere, nattergaler, buskspurver og piplerker. Turen vil by på unike opplevelser av de vidstrakte russiske naturområdene.

NoF Travel tur til Sør-Sibir og Bajkal, juni 2022
14-dagers tur

Bajkal ligger langt sør- og øst i Russland, i det sørlige Sibir, rett nord for grensen til Mongolia. Området som ligger omtrent like langt sør som Sveits og Østerrike befinner seg faktisk rett nord for Thailand og Kambodsja, som nok er den naturlige trekkveien til overvintringsområdene for mange av fuglene som hekker her. Vi besøker området med tanke på å få sett så mange som mulig av regionens fuglearter, og da kanskje særlig mange av spurvefuglene som er nært beslektet med artene vi har i Norge, og som ikke minst kan dukke som svært sjeldne trekkgjester hos oss. Det er drøye 5500 km hit fra Oslo, men "bare" drøye 4000 km fra det østlige Finnmark.

Bajkalsjøen er verdens dypeste innsjø og inneholder så mye som 20 % av verdens flytende ferskvann. Vi tilbringer to uker i områdene ved denne spektakulære innsjøen. Vi besøker steppeområdene mot grensen til Mongolia og fjellområdene vest for Irkutsk.

 

Slettelandskap – Foto: Arthur Dorzhiev

Fra tørre steppeområder til våtmarker, innsjøer og fjellområder byr regionen på et bredt utvalg av spennende sibirske fuglearter. Her er rubinstrupe, asurnattergal og trillenattergal karakterarter. Asurmeis, sibirspurv, krattspurv, gulltrost, gråstrupetrost og sibirtrost sees regelmessig. Vi kan forvente å se tykknebbsanger, mongollerke, sibirvandresnipe, diverse fluesnappere og bladsangere. Listen over ekstreme sibirarter er lang og mange av dem ganske lett tilgjengelig. På en to ukers tur som denne kan vi håpe å se over 200 ulike fuglearter. Se utvalgte målarter

Turen er rettet mot dem som er mer en middles interessert i sjeldne fugler, og da særlig typiske sibirarter som kan dukke opp i Norge. På turen vil vi bevege oss utenfor allfarvei og turistområder, der nærhet til fugler og natur er viktigst. Overnattingsfasiliteter og komfort blir så bra som det som kan tilbys underveis.

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     
 

 

Fuglekikking i Bajkal - Foto: Arthur Dorzhiev

Turen dag for dag

Her er et foreløpig turopplegg sydd sammen av vår kontakt i Ulan-Ude: Det endelige programmet kan avvike noe.

Dag 1: Vi ankommer flyplassen I Ulan-Ude på morgenen og blir transportert til Tolgoy ved elven Selenga i nærheten av byen. Der starter vi umiddelbart letingen etter asurmeis og langhalefink. I samme område har vi mulighet for å observere trekkende rovfugler, svartstrupesteinskvetter, engspurv og mongolpiplerker. Etter en sibirsk frokost drar vi litt lengre sør mot Beloozersk og steppeområdene ved grensen til Mongolia. Der vil det være mulighet for å se arter som amurfalk, mongolvåk og mongollerke. Vi spiser lunsj i en kafe langs veien. Middag og overnatting i et lokalt gjestehus.

Dag 2: Frokost i gjestehuset. Vi bruker hele dagen på fuglekikking i steppeområdene og langs innsjøer i Beloozersk. Der ser vi etter svanegås, knoppsjøorrer, sibirand, hvitvingesvartterner og ulike vadefugler. Hagene i landsbyene huser ofte en del spurvefugler. Lunsj, middag og overnatting i gjestehuset.

 

Lispurv i terrenget – Foto: Arthur Dorzhiev

Dag 3: Tidlig på morgenen kjører vi til Dzhidaevlen i området Zheltura nær Mongolia. Der kan vi se lispurv, engspurv, svartstrupesteinskvett og mongolpiplerke. Overnatting i gjestehuset.

Dag 4: Etter frokost i gjestehuset drar vi mot innsjøen Orongoi. Langs veien kan vi se rødfalker, åkersanger, orienttrostesanger, rødhalevarsler og stepperapphøne. Lunsj, middag og overnatting i en teltleir ved innsjøen.

Dag 5: Starter med en tidlig tur til nordsiden av innsjøen. Etter frokost drar vi til Posolsk ved Ulan-Ude. Der blir det mulighet for en dusj. Vi ser også etter trekkfugler i landsbyen og det nærliggende strandområdet. Overnatting i gjestehus i Posolsk.

 

Bajkal-landskap – Foto: Arthur Dorzhiev

Dag 6: Vi bruker morgenen i Posolsk. Etter lunsj drar vi til Istomino ved elvedeltaet til Selenga elven. Dette er et område hvor det er mulig å finne et stort spekter av arter. Vi overnatter i et enkelt gjestehus i Posolsk.

Dag 7: Vi gjør oss ferdig med Posolsk før vi etter lunsj drar til taigaen ved Teply Ozera. Der er det blant annet mulighet for blant annet lappsanger. Overnatting i et enkelt gjestehus i Teply Ozera.

Dag 8: Vi bruker dagen rundt Teply Ozera på letting etter arter som sibirtrost, gråstrupetrost, ulike arter fluesnappere som gråflankefluesnapper, brunfluesnapper og taigafluesnapper, pigghaleseiler, tykknebbsanger, viersanger, asurnattergal og trillenattergal. Overnatting i gjestehuset ved Teply Ozera.

Dag 9: Bruker morgenen ved Teply Ozera før vi starter turen til Sayanfjellene i vest. Her er det gode muligheter for hvitvingerødstjert, altaijernspurv, langhalefink, krattspurv og rødstrupetrost. Overnatting i telt.

Dag 10:
 Fuglekikking i Sayanfjellene. Frokost i teltleiren, medbrakt lunsj i felt, middag og Overnatting i teltleiren.

 

Gråstrupetrost – Foto: Arthur Dorzhiev

Dag 11: Fuglekikking i Sayanfjellene. Frokost i teltleiren, medbrakt lunsj i felt, middag og Overnatting i teltleiren.

Dag 12: Avsluttende fuglekikking i fjellene på morgenen. Etter lunsj drar vi til Vishka for en rask dusj, med mulighet for bleksandsvale. Deretter drar vi til våtmarksområdet Ulbugay hvor vi kan finne arter som sibirbekkasin, stripesanger, starrsanger, asiasvartstrupe og sibirspurv. Overnatting i telt i nærheten av våtmarksområdet.

Dag 13: Vi holder oss ved Ulbugay frem til lunsj før vi reiser inn til hotellet i Irkutsk. På vei dit vil det være mulig å se den asiatiske varianten av blåskjære. Middag i Irkutsk.

Dag 14: Frokost ved hotellet før vi drar til flyplassen i Irkutsk.

 

Camp i åpent terreng – Foto: Arthur Dorzhiev


Pris
Endelig pris er ikke helt avklart på nåværende tidspunkt, men vil trolig ligge på ca.30.000,- pr deltaker (+/- 10 %).
Flypriser (ganske dyre billetter med rundtur) og større endringer i valutakurs kan endre prisen noe. (Kroneverdi har vært fallende og variabel på slutten av 2018). Justert pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav. Ikke inkludert i prisen er visum til Russland, reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks (både guide og sjåfør er lønnet men en liten driks er ikke uvanlig). Tillegg for enkeltrom (der det er mulig).

Antall deltakere
Det er satt et tak på 14 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokale sjåfører og guider.

Reisetidspunkt
Endelig dato er ikke satt, men turen planlegges i tidsrommet ca. 21.juni – 6.juli. Turens offisielle start og slutt er ved Oslo Lufthavn.

 

Kastanjespurv – Foto: Bård Nyberg


Transport 
Fly fra Oslo lufthavn via Moskva til Ula-Ude. Retur fra Irkutsk via Moskva til Oslo.
Lokal transport i en Hyundai minibuss. Egen bil for bagasje og utstyr.

Overnattingsfasiliteter 
Første del av turen bor vi i enkle gjestehus bortsett fra en natt i telt. Ved Sayanfjellene er telt eneste alternativ. Vi får fire netter i telt der.

 

Camp i landskapet – Foto: Arthur Dorzhiev

Mat 
Varm frokost på hotell eller i teltleir. Tørrmat til lunsj som spises i felt. Varm middag på hotell, kafe eller i teltleir.

Vær 
Vi reiser til et typisk tørt innlandsklima hvor vi kan forvente høye dagtemperaturer og mye sol. Noe mer «normal» temperatur i fjellområdene.

Fotografering
Ikke en prioritert aktivitet på denne turen, men det vil være gode muligheter for fotografering på de ulike lokalitetene vi besøker.

Helse 
Alle må ha gyldig reiseforsikring.
Følgende vanlige norske vaksiner er anbefalt for reisende til Russland: Hepatitt A, hepatitt B, difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Ellers ingen spesielle anmerkninger men man bør ha en generell god helse da man kan påregne noe gåing i skogstaigaterreng samt overnatting i telt flere netter.

 

Svartflekktrost – Foto: Bård Nyberg

 

Nødvendig utstyr 
Pass, reiseforsikring, turistvisum. Kikkert og fuglebok. Teleskop er en stor fordel. Kamera for de som ønsker det. Godt tur tøy, spesielt skotøy er viktig. Hodeplagg, solkrem og solbriller er en fordel.


Annet
Vi reiser til et lite turistifisert område hvor få snakker annet enn russisk. Boforholdene blir enkle. Vår lokale guide har mye erfaring med å guide fuglegrupper, men kan lite om fugler. Fugledelen blir derfor primært gjort av norsk reiseleder.

I tillegg til et rikt utvalg av spennende fugler har området en rik kultur og historie å tilby.

Det kreves turistvisum for norske statsborgere som reiser til Russland. Dette må hver enkelt ordne med den russiske ambassaden i Oslo http://www.norway.mid.ru/visa_02.html
Vi kommer tilbake med nærmere informasjon omkring visumkrav og dokumentasjon som trengs i forbindelse med dette.

 

Buss med følgebil til utstyr. Nokså typisk situasjon fra lunsj i felt – Foto: Arthur Dorzhiev


Påmelding 
Hos Natur og Fritid AS. Bruk nettbutikken og "kjøp" turen. Sjekk at du får bekreftelse på ordren. Først til mølla prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut er påmelding uforpliktende. 

Turleder
Vegard Bunes har lang erfaring som turleder for NoF Travel med over ti turer på samvittigheten. Midtøsten og Sentral-Asia er spesialområdene hans. Han har tidligere organisert turer til Ural og Kasakhstan, samt Georgia, Tyrkia, UAE og Oman for å nevne noen. Han har dessuten vært en rekke ganger i Kasakhstan privat og snakker litt russisk. .

 
Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Vegard Bunes, dumetorum@yahoo.com (telefon 909 82 723).

 

Asurmeis – Foto: Arthur Dorzhiev

Litteratur

Birds of Central Asia - dekker de få artene som ikke omtales inngående i «Svensson» (f. eks bajkalbekkasin og langhalefink).

Gyldendals Store Fugleguide - Dekker mange arter.

 

Rødflekktrost – Foto: Bård Nyberg

  Brunvarsler – Foto: Bård Nyberg

 
Målarter
Svanegås Orientgjøk Orienttrostesanger
Sibirand Gaffelseiler Tykknebbsanger
Knoppsjøorre Pigghaleseiler Gråflankefluesnapper
Stepperapphøne Saltdverglerke Brunfluesnapper
Japanvaktel Mongollerke Taigafluesnapper
Orientvepsevåk Blåstjert Mugimakifluesnapper
Østsivhauk Altaijernspurv Asurmeis
Finkehauk Trillenattergal Kronpungmeis
Mongolvåk Asurnattergal Brunvarsler
Amurfalk Rubinstrupe Mongolkaie
Jomfrutrane Hvitvingerødstjert Brunfjellfink
Langtåsnipe Altairødstjert Karminfink
Rødstrupesnipe Gulltrost Langhalefink
Sibirvandresnipe Sibirtrost Engspurv
Baikalbekkasin Gråstrupetrost Lispurv
Sibirbekkasin Rødstrupetrost Sibirspurv
Steindue Smygesanger Kastanjespurv
Mongolhettemåke Starrsanger Krattspurv
Mongolmåke Stripesanger Gråhodespurv

 

 

Taigafluesnapper – Foto: Bård Nyberg

  Langhalefink – Foto: Arthur Dorzhiev

Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Nattens lydløse jegere
Praktisk stjerneatlas Maur i Norge
Et øye for Øyenstikkere Gulls of Europe, North Africa, and the Middle East
Storfugl - orrfugl - jerpe Dyrespor
Nordeuropas svampe - 2 bind Nære fugler
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Nattens lydløse jegere
Praktisk stjerneatlas Maur i Norge
4 mest solgte optikk
Nikon Monarch 5 8x42 Nikon Monarch 5 10x42
Opticron 10x23 Doublet Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid