Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Korona informasjon - Natur og Fritid
Vi tar i mot bestillinger i vår nettbutikk og sender varer som vanlig. Vi følger daglig opp våre transportører Postnord og Posten og sporingen av alle utsendte pakker nøye. Så lenge pakkene kommer fram som normalt vil vi fortsette driften på vanlig måte.
Mer informasjon finner du her

Kambodsja og Vietnam      Fullbooket 

NoF Travel tur, januar 2020

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Vi drar på fugletur i skogene og våtmarkene i Kambodsja og Vietnam. Her besøker vi også det berømte tempelet Angkor Wat i Kambodsja og de rike skogsområdene i nærheten. Turleder er Magne Myklebust og vår "lokale" guide er Bengt Legnell fra Sverige.
Varenummer20203

Vi lander i Thailand og får dermed også noen få feltdager i Thailand. Hovedfokuset på turen vil være endemiske og utrydningstruede fuglearter i Kambodja og Vietnam.

NoF Travel-tur til Kambodsja, Vietnam og Thailand 14.-30. januar 2020

Etter tre vellykkede turer til Thailand setter NoF Travel nå fokus på Vietnam og Kambodsja. Tidligere var det sammenhengende løvskogsområder fra Saigon, Vietnam i øst til Bangkok, Thailand i vest. Disse skogsområdene er nå sterkt fragmenterte, og mange fuglearter som finnes her er endemiske og utrydningstruede. Faktisk skal vi besøke et område i Vietnam (Dalat) som har den høyeste konsentrasjonen av endemiske fuglearter pr. areal på det asiatiske fastlandet.

Vi starter vår tur i Kambodsja og besøker byen Siem Reap og det berømte tempelet Angkor Wat. Vi skal ut med båt på innsjøen Tonle Sap – den største innsjøen i Sørøst-Asia. Her skal vi med kanoer besøke den flytende byen Prek Toal, og ta oss inn i et område som huser malaystork og storadjutant. Vi leter etter bengaltrappe i gressmarkene ved Tonle Sap, og drar så til Boeng Toal og Tmatboey der gribber, orientpygméfalk, blånakkeibis og kjempeibis er blant målartene.

Bengaltrappe i Siem Reap. Vi besøker områdene i Kambodsja som har den største, gjenværende hekkebestanden i verden av denne utrydningstruede arten. Noen hundre par finnes her, men bestanden går tilbake i antall. Ellers kjenner man bare til en bestand på om lag 50 par i det nordlige India og Nepal. Foto: Bengt Legnell.


Turen går så videre til Vietnam og Cat Tien nasjonalpark. Her kan man se fargerike og utrydningstruede sjeldenheter som smaragdpåfugl, plettfasan, pompongfasan, smaragdpitta og burmabambushøne. Turen går så til Nu San-passet og den gamle franske kolonibyen Dalat, hvor en rekke endemiske fuglearter er våre mål. Etter seks begivenhetsrike dager i vietnamesiske skoger så avslutter vi turen i Thailand. Bl.a. blir det en hel feltdag i Laem Pak Bia med leting etter bl.a. skjesnipe, asiabekkasinsnipe og sakhalinsnipe.

Les: NoF Travel Thailand turrapport 2016, NoF Travel Thailand turrapport 2017

TUROVERSIKT
Reisebeskrivelse
Pris
Antall deltakere
Transport
Reisetidspunkt
Overnattingsfasiliteter
Mat
Vær
Fotografering
Helse
Nødvendig utstyr
Annet - Visum
Påmelding
Turleder
Artsliste
Reisevilkår

Turen dag for dag

Under følger et forventet dag-til-dag program. Vær oppmerksom på at avreise og det endelige programmet kan avvike noe.

Dag 1 (14. januar) – Avreise Gardermoen tirsdag morgen.

Dag 2 (15. januar) – Ankomst til Bangkok, Thailand om morgenen.
Vi flyr så videre til Siem Reap om formiddagen og sjekker inn på hotellet. Om lag kl. 14 drar vi til det svært kjente tempelet Angkor Wat, dette ligger bare en halvtimes kjøring fra vårt overnattingssted. Angkor Wat er det mest berømte tempelet i ruinbyen Angkor, som ligger bare noen kilometer nord for Siem Reap. Det finnes en mengde fuglearter blant ruinene – som befinner seg i et skogsområde. Eksempelvis finnes flere arter parakitter her, bl.a. den utrydningstruede aleksanderparakitten. Skjeggparakitt er også aktuell. Blant flere arter med fluesnappere kan man finne overvintrende koboltfluesnapper. En annen vintergjest er skogerle. Vi overnatter på et bra hotell i Siem Reap.


Storadjutant i Prek Toal. Denne truede arten finnes omtrent bare her i Sørøst-Asia. Ellers finnes arten i Assam og Bihar, India. Foto Bengt Legnell

Dag 3 (16. januar) – Båt-tur og frokost på innsjøen Tonle Sap, som er den største innsjøen i Sørøst-Asia. Vårt mål er den flytende byen Prek Toal. Der flyter alt: markeder, små butikker, politistasjonen, kirker osv. på flåter. Dette fordi sjøens vannstand varierer 20-30 meter mellom regntid og tørre perioder. Den viktigste næringsveien i Prek Toal er naturligvis fiske. I byen bytter vi til mindre motoriserte kanoer for å komme inn i naturreservatet i våtmarksområdet like ved. Her finnes store kolonier av asiagapenebb og beltestork. De viktigste målartene er de utrydningstruede artene malaystork og storadjutant – som begge hekker her. I området finnes til og med en koloni av den utrydningstruede flekknebbpelikanen. Båndelveørn, småadjutant og blåhalebieter er andre spennende arter vi får se her. Vi kommer tilbake til Siem Reap tidlig på ettermiddagen. Senere på dagen kan deltakerne selv velge mellom hvile på hotellet, vandre rundt for å se byen Siem Reap eller bli med en tur tilbake til Angkor Wat (med Bengt Legnell, en mindre merkostnad vil eventuelt påløpe). Overnatting i Siem Reap.

Flekknebbpelikan i Prek Toal. Foto Bengt Legnell

Dag 4 (17. januar) – Tidlig om morgenen skal vi kjøre en time til gressmarkene («Florican Grassland») ved innsjøen Tonle Sap sør for Siem Reap. Målart nummer én her er den kritisk truede bengaltrappen. Vi besøker området sammen med representanter fra lokalbefolkningen som eier markene, og vårt besøk inngår i et prosjekt for å bevare bengaltrappen. Vi inntar frokost i felt. Det finnes mye annet spennende som man kan oppdage i kulturlandskapet og våtmarkene her, f.eks. rubinstrupe, mandsjuriasanger, tigerastrild og asiablåvaktel. Noen ganger dukker til og med den sjeldne sarustrana opp i området. Etter lunsj drar vi til Boeng Toal, ca. 4 timers kjøring fra Siem Reap. I Boeng Toal finnes en «gribbe-restaurant» der de tre kritisk truede gribbeartene teraigribb (1-2000 ind. fordelt på to bestander), bengalgribb og rødhodegribb fôres. Teraigribben i Kambodsja anses av noen som en egen art. De lokale har tilrettelagt godt for økoturister her, og det vil bli gode fotomuligheter av gribbene. Dette er en del av det lokale bevaringsarbeidet for gribbene. I Boeng Toal overnatter vi i bekvemme safari-telt (camping-senger, laken og dusjtelt etc). To personer i hvert telt, og det er egne dusjtelt og toalett-telt.

Blånakkeibis i Tmatboey. Denne arten er også kritisk truet – verdensbestanden er på om lag 670 individer. Det finnes en liten bestand i Kalimantan, Borneo (Indonesia) mens den største bestanden er i skogsområdene i det nordvestlige Kambodsja. Foto Bengt Legnell

Dag 5 (18. januar) – Morgen/formiddag ved gribberestauranten og omkringliggende skogsområder i Boeng Toal. Etter lunsj starter vi bilturen opp til den sagnomsuste byen Tmatboey, som er ganske nær grensa til Thailand. Dette er ikke langt fra byen der den beryktede Pol Pot ble født og begravet. Vi gjør et par stopp på veien til Tmatboey, bl.a. for å forsøke å se den karismatiske orientpygméfalken. Den er utrydningstruet, og er ganske vanskelig å registrere. Vi ser også etter en annen liten falk – halsbåndfalkonetten. Vi innkvarteres for natten i bungalower (2 personer i hver bungalow) som får strøm fra solcellepaneler, noen kilometer utenfor pittoreske Tmatboey. Relativt enkel standard på overnattingen her. Før skumringen drar vi ut til nattekvarteret for blånakkeibis – en kritisk truet og semi-endemisk art. Mellom 15 og 25 blånakkeibiser tilbringer natten i et tre her. Forhåpentligvis får vi høre noen ugler i området. Det er fotomuligheter på ibisene, men det er en viss avstand og det begynner å bli mørkt. Alt avhenger av når fuglene ankommer på nattekvist.

Dag 6 (19. januar) – Morgen i Tmatboey. Tidlig om morgenen besøker vi lokaliteten der den kritisk truede kjempeibisen overnatter. Det finnes bare noen få hundre individer igjen av arten. Dette er den eneste lokaliteten i verden der økoturister kan komme for å se den. Kjempeibis er vanskelig å oppdage, og vi kjører med firhjulsdrevne biler i små bekkeløp i vårt søk etter arten. Løvskogsområdene her er de eneste gjenværende av tidligere enorme skogsområder som bare for hundre år siden strakte seg sammenhengende fra Saigon, Vietnam i øst til Bangkok i vest. Det finnes fortsatt bra med spettefugler igjen i disse skogene. Det dreier seg om ca. 15 arter, bl.a. den utrydningstruede skiferspetten. Dette er en av verdens største spettearter, og har et unikt urtidsaktig utseende. Hvitbuksvartspett er en annen mål-art. Vi håper også finne dagkvistene til gulfjesugle og brunfiskeugle. Andre ornitologiske opplevelser i denne skogen vil være 3 arter parakitter, 3-4 arter skjeggfugler, flere gjøkarter, gråkinnvåk, flere arter av mønjefugler, askefugler, larveetere og mye mer. Ny natt Tmatboey.

Dag 7 (20. januar) – Morgen Tmatboey. Så kjører vi i 2 timer ned til Siem Reap, med innlagt lunsjpause. Vi tar fly til Saigon, Vietnam. Det går kl. 14.15 og vi lander kl. 15.30. Så blir det 2-3 timers biltur til Cat Tien nasjonalpark. Her bor vi i bungalower med aircondition og varmtvannsdusjer.

Dag 8 (21. januar) – Vi tilbringer dagen i Cat Tien nasjonalpark. Her finnes det svært mange spennende fuglearter i regnskogen der Vietcong hadde sitt hovedkvarter under Vietnamkrigen. Vi vandrer langs stier og veier i skogen, og vil besøke et par fôringsplasser som gir oss mulighet til å komme nær de sky fuglene i regnskogen. Her får vi gode fotomuligheter, og man har på tidligere turer i Bengt Legnells regi hatt regelmessige observasjoner av plettfasan, pompongfasan, smaragdpitta og blågumppitta. De to pitta-artene kan være vanskeligere å se på denne årstida enn ellers, men som regel lykkes man også i januar. Andre arter som regelmessig besøker fôringsplassene er smaragddue, grønnbeinhøne, bankivahane, brunryggtimal, asurnattergal, buskfluesnapper, kinaparadismonark og mye mer. Ny overnatting i Cat Tien.

Plettfasan fra Cat Tien, Vietnam. Arten er endemisk for Vietnam, og det finnes også en svært liten bestand i Kambodsja. Foto Bengt Legnell

Dag 9 (22. januar) – Enda en dag i Cat Tien. Det er bra med fugler i skogene her. Vi leter etter smaragdpåfugl, gråbrynmeisetimal, blåhettekokaburra, tre arter fargerike brednebber, olivenhodetrogon, rosenissespett, skiferspett, hvitbuksvartspett og bleknakkespett. Med en solid dose flaks kan vi få se vietnamhøne. Om kvelden flyr hornnattravn, hamrenattravn og orientfalkugle rundt våre bungalower. Kanskje det til og med finnes muligheter for å se malayfroskemunn. De som ønsker det kan besøke foringsplassene i løpet av dagen, f.eks. for nye fotomuligheter. Ny overnatting i Cat Tien.

Dag 10 (23. januar) – Tidlig morgentur i Cat Tien. Etter frokost kjører vi opp mot høylandet i det sørlige Annam. Vi tar lunsj i Di Linh – som ligger på veien opp til Dalat. Etter lunsj kjører vi en times tid til det fuglerike Nu San-passet. Vi besøker dette området for å finne nøkkelarter som er enklere å finne her enn i Dalat-området. Dette er fuglearter som blåpitta, aprikospitta, grønnkotsjoa, båndkutia, flekkløftstjert, hvitkinnlattertrost, svarthodelattertrost og annamlattertrost. Det gjelder også den endemiske varianten («Black-headed») av gråhettebuttnebb. Til og med den semi-endemiske arten gulbrystskjære er enklere å få sett her enn i Dalat, uten at vi kan gi noen garanti på at man får arten. Vi overnatter på turisthotell i Di Linh.

Ildkragelattertrost fra Dalat, Vietnam. Arten er sterkt truet og endemisk for Dalat-området. Dessverre er denne arten utsatt for fangst for å selges på burfuglmarkedet. Foringsstasjonen vi besøker må holdes hemmelig, slik at faunakriminelle ikke kommer på besøk of fanger fuglene der. Foto Bengt Legnell

Dag 11 (24. januar) – Vi tilbringer morgenen ved Nu San-passet. Så får vi noen timers kjøring til Dalat (skrives også Da Lat). Denne byen er en gammel fransk «hill-resort» som ligger på Langbian-platået ca. 1500 moh. Ta med en varm jakke – det kan være ganske kaldt her oppe om morgenen. Vi rekker formodentlig å skåde litt om ettermiddagen ved Langbian-dammen før vi sjekker inn på hotellet. Vietnamfink, grankorsnebb, orientmeis og andre barskogsarter sees her. Vi bor på et bra hotell i Dalat.

Dag 12 (25. januar) – Hele dagen rundt Dalat. Dalat-området har den høyeste konsentrasjonen av endemiske fuglearter i Vietnam, og for øvrig det høyeste antall endemiske fuglearter pr. areal på det asiatiske fastlandet. Her leter vi etter den karismatiske og sterkt truede gråkronetimal. Denne arten ble oppdaget av en svensk ornitolog for 80 år siden, så ble den ikke sett igjen før den ble gjenoppdaget for 20 år siden. Andre endemer og semi-endemer vi leter etter i Dalat er vietnamspettmeis, ildkragelattertrost, rødgumpskjeggfugl, annamskjeggfugl, annamprakttimal og langbianfulvetta. Underarten annamensis av praktstjertmeis er endemisk, og betraktes av noen som en egen art. Ildkragelattertrost er en sterkt truet art, og vår beste mulighet til å få sett denne svært sky arten vil trolig være ved en fôringsstasjon. Det finnes om lag 10 endemiske arter rundt Dalat. Andre spektakulære fuglearter som kan dukke opp her er grønnkotsjoa, båndkutia, gulbrystskjære, hvitstrupesteintrost, ulike arter grønnduer og mye mer.

Dag 13 – Hele dagen rundt Dalat.

Flekkløftstjert Dalat, Vietnam. Foto Bengt Legnell

Dag 14 (27. januar) – Morgen i Dalat. Siden flyr vi fra Dalat til Bangkok kl. 13:35. Enten blir det direktefly som tar 1,5 time eller så må vi fly til Saigon og derfra til Bangkok der vi lander om ettermiddagen. Vi drar så videre til Laem Pak Bia ved Siambukta. Vi rekker litt fuglekikking om ettermiddagen. Et alternativ er å stoppe ved rismarkene rundt Nong Pla Lai (nær Petchaburi) for å se etter storskrikørn, keiserørn, steppeørn, dvergørn og andre rovfugler som svartglente, østsivhauk og praktkjerrhauk. Alternativt kjører vi rett til Pak Thale der vi ser etter skjesnipe og andre vadere. Vi overnatter på hotell i Had Chao Samran.

Dag 15 (28. januar) – Hele dagen tilbringes i Laem Pak Bia der vi leter etter skjesnipe, langtåsnipe, rødstrupesnipe, sibirsnipe, asiabekkasinsnipe, sakhalinsnipe og arkipello blant de enorme antallene av vadefugler. Underarten dealbatus av hvitbrystlo er også et mål for oss – den kalles White-faced Plover og er en potensiell framtidig splitt. Ny overnatting i Had Chao Samran.

Dag 16 (29. januar) – Formiddag i Laem Pak Bia, vi leter etter arter vi eventuelt mangler. Transport tilbake til Bangkok om ettermiddagen.

Dag 17 (30. januar) – Vi tar fly til Oslo like etter midnatt denne torsdagen.

 

Sakhalinsnipe (fuglen til høyre) sammen med en liten flokk sibirsniper Laem Pak Bia, Thailand. Begge er sterkt truet (Endangered) – av sakhalinsnipe er det igjen 700-1300 individer på verdensbasis. Foto Bengt Legnell


Pris
Pris vil være ca kr 40.000 pr. deltaker. Både flypriser og større endringer i valutakurs kan endre prisen noe utover dette. Likeledes vil prisen kunne bli litt høyere om det blir få deltakere. Ikke inkludert i prisen er reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks. Justert (sikker) pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav.

Tillegg for enkeltrom ca. kr. 4000.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 10 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokal guide og sjåfører.

Reisetidspunkt
Siste halvdel av januar 2020 (Foreløpig er 14.-30. januar planlagt dato-intervall).

Transport
Fly fra Oslo til Bangkok. Vi kjører i minibuss og firhjulsdrevne biler underveis. Det blir også fly fra Siem Reap, Kambodsja til Saigon, Vietnam. Det blir dessuten fly fra Dalat, Vietnam direkte til Bangkok eventuelt via Saigon.

Overnattingsfasiliteter
Fra akseptabel til god kvalitet på hotellene.

Gråkronetimal fra Dalat, Vietnam. Arten er endemisk for Dalat-området, og er også en sterkt truet fugleart. BirdLife estimerer totalbestanden til å være på 1500-4000 individer. Foto Bengt Legnell

Mat
Alle måltider er inkludert. Deltakere som ønsker spesialkost eller har allergier må melde fra. Drikkevarer til måltider er ikke inkludert.

Vær
Vi forventer temperaturer på 25-35C på dagtid, men i høyden kan det bli kjølig på morgenen, men ikke riktig kaldt. Normalt er det svært lite nedbør i januar.

Fotografering
Fotografering vil ikke bli en prioritert aktivitet på denne turen, men det blir normalt gode muligheter.
Kjempeibis i Tmatboey. Arten er kritisk truet, og i følge BirdLife International så er det 194 individer igjen. Disse har tilhold i skogsområdene i det nordvestlige Kambodsja. Foto Bengt Legnell

Helse
Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontakte fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv. For en oversikt over anbefalte vaksiner så kan man sjekke nettstedet www.vaksine.no.

Nødvendig utstyr
Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy. Visum er nødvendig til Kambodsja, mens opphold under 15 dager er visumfritt for norske statsborgere i Vietnam. Man trenger ikke visum til Thailand.

Annet
Dette er en «all-inclusive» tur med en lokal guide.

Sikkerhet/Politikk
Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.
Storniltava hunn fra Dalat, Vietnam. Foto Bengt Legnell


Påmelding
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Norsk turleder er Magne Myklebust, Trondheim. Magne var turleder for NoF Travel-turen til Thailand i 2018, og deltok også på NoF Travels tur til Thailand i 2016. Bengt Legnell blir vår lokale guide. Bengt har en enorm kunnskap om fuglelivet i Sørøst-Asia og har tidligere ledet rundt 10 turer til Kambodsja og Vietnam, og langt flere turer til Thailand. Han var vår lokale guide på de tre turene NoF Travel hadde til Thailand i perioden 2016-2018.

Reisevilkår
NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Magne Myklebust, magne@birdlife.no, telefon +47 97 18 16 29.

Litteratur
Den anbefalte boka er
Birds of South-East Asia


NoF Travel Thailand turrapport 2016

NoF Travel Thailand turrapport 2017
Blåhalebieter i Prek Toal. Foto Bengt Legnell

Svartbaza. Foto Bengt Legnell

Halsbåndfalkonetten er en av verdens minste falker – kun 15-17 cm. i lengde. . Foto Bengt Legnell

Annamskjeggfugl fra Dalat, Vietnam. Arten er semi-endemisk for Vietnam og Laos, det foreligger også noen få registreringer av arten i Kambodsja. Foto Bengt Legnell

Asurnattergal hann Cat Tien, Vietnam. Dette er en vintergjest i Vietnam og flere andre asiatiske land. Foto Bengt Legnell

Smaragdpitta hann fra Cuc Phuong nasjonalpark. Denne pitta-arten finnes også i Cat Tien nasjonalpark. Foto Bengt Legnell

Smaragdpitta hunn fra Cuc Phuong nasjonalpark. Foto Bengt Legnell

Blågumppitta hann Cuc Phuong nasjonalpark. Denne pitta-arten finnes også i Cat Tien nasjonalpark. Den er sky og vanskelig å få sett – slik som de fleste andre pittaer er. Foringsstasjonene tiltrekker noen ganger pittaene. Blågumppitta finnes hovedsakelig i Vietnam, men også i Kambodsja, Laos og det sørlige Kina. Foto Bengt Legnell

Båndkutia fra Dalat, Vietnam. Arten er endemisk til Dalat og de nordlige Annam-fjellene. Foto Bengt Legnell

Aurorafluesnapper hann fra Dalat, Vietnam. Foto Bengt Legnell

Pompongfasan hunn Cat Tien, Vietnam. Foto Bengt Legnell

Vietnamfink fra Dalat, Vietnam. Denne arten er endemisk for Dalat-området og sterkt truet av innsamling til burfuglnæringen, slik som så mange andre fuglearter i Vietnam. Foto Bengt Legnell

Skjesnipe fra Pak Thale, Thailand. Kritisk truet med bare noen få hundre individer igjen på global basis. Foto Bengt Legnell


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Fuglesang (kompakt) Nordens fjärilar
Poroid Fungi of Europe Gyldendals store fugleguide og Norske fugler
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Norges sommerfugler
Fugledagbok Nattens lydløse jegere
Sveriges Fjärilar Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor: Bryophyta: Sphagnum–Tetrodontium
4 mest solgte bøker
Fuglesang (kompakt) Nordens fjärilar
Poroid Fungi of Europe Gyldendals store fugleguide og Norske fugler
4 mest solgte optikk
Opticron G 2,5x 65 mm Nikon Monarch 5 10x42
Nikon Monarch 3 8x42 Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid