Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår sommerkatalog

Kjøp gavekort!


Tranedans ved Hornborgasjön      Turen er arrangert 

NoF Travel tur, april 2018

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Usikker leveringstid
Tranedansen i morgendisen på Hornborgasjøen er et utrolig fascinerende skue når tusenvis av traner har kommet sydfra for en siste dans. Arrangert busstur fra Oslo med tre overnattinger. Turleder er Håkan Billing.
Tranedans ved Hornborgasjön
Varenummer20185

Vi mottar nå påmelding. Dette vil ikke være bindene før vi har mange nok deltagere til at vi vet at turen blir arrangert og depositum utsendt. Pristillegg for enkeltrom.

Tranedans - NoF Travel tur til Hornborgasjön, 5.-8. april 2018
 
Tranedans foran Hornborgasjön Naturrum
  Tranedans foran Hornborgasjön Naturrum (Foto Anders Eriksson).

«Det var en härlig afton, en sådan afton, då naturvännen hellre går till skogen än till sängen». Slik skrev forfatteren Gustaf Kolthoff i 1897 om sitt første inntrykk av Hornborgasjön, som nå er verdenskjent for sine traner. Hver vår samles 15 000 til 20 000 traner ved sjøen, som ligger omtrent midt mellom Stockholm og Gøteborg. Sjøen er en viktig rasteplass, hvor tranene samles på våren for å utføre sin berømte tranedans, som er en del av kurtisen og pardannelsen. Etter noen uker drar de aller fleste videre nordover for å hekke hver for seg, for tranen er ingen flokkfugl på hekkeplassen.

Det er en ubeskrivelig opplevelse å høre tranenes rop i soloppgangen, og fra godt tilrettlagte utsiktspunkter får vi se mengder av dansende og ropende traner på nært hold.

Turen dag for dag
Pris
Antall deltakere
Transport
Reisetidspunkt
Overnattingsfasiliteter
Mat
Vær
Fotografering
Helse
Klær, utstyr og nivå  
Annet
Påmelding
Turleder
Reisevilkår
 
 

Hornborgasjön
Sjøen, som er en mil lang och 3 kilometer bred, var gjenstand for en omfattende grøfting allerede tidlig på 1800-tallet, med den siste senkingen av vannstanden i 1933. Hensikten var å få mer jordbruksareal. Men hele prosjektet ble mislykket, og området ble et stort «hav» av takrør og sumpmark. I 1965 bestemte man seg for å restaurere sjøen – et prosjekt som har kostet mer enn 150 millioner norske kroner. Største vanndybde er ikke mer enn 1,5 meter. I 1999 ble sjøen med omgivelser fredet som naturreservat.

Ikke bare på grunn av tranene, for Hornborgasjön har mye annet å by på i fuglevei. Her myter rundt 10 000 grågjess. Alle de fem dykkerartene hekker her. Totalt er det registrert 54 ulike våtmarksarter hekkende ved sjøen! Det er også satt opp hekkeplatformer for rovfugl, hvor det blant annet hekker fiskeørn. Totalt er det registrert mer enn 290 fuglearter ved sjøen.

Ved Hornborgasjön ligger to Naturum: Naturum Trandansen i sørenden, og Naturum Fågeludden ved sjøen østsiden, ikke langt fra hvor vi bor. Naturum Fågeludden ble innviet i 1986 men i 2017 ble hele etablissementet bygget om, og innviet på ny i mars 2017. Her er en flott utstilling og et trivelig kafé.

Turen går også innom flere andre fuglelokaliteter, og mulighetene er store for å få se vandrefalk og hekkende hubro, og kanskje også orrspill og stofugl hvis vi er ekstra heldige.

Hornborgasjön Naturrum
  Hornborgasjön Naturrum Fågeludden (Foto Länsstyrelsen Västergötland).Reiseprogram

Dag 1 - torsdag 5. april
Avreise fra Oslo kl. 8.00. Fremmøte på sørsiden av Oslo S, ved hotell Opera.
Etter tre timers kjøring er vi utenfor Vänersborg, som ligger ved sjøen Vänerns sørende. Der ligger to store karakteristiske platåfjell, Halleberg og Hunneberg. Platåene stuper bratt ned på alle sider, og oppe på platåene er det meget vakker gammelskog med flere små vann. Carl von Linné besøkte fjellene på sin reise gjennom fylket. Fra Halleberg er det en fantastisk utsikt over Vänern, og i klippestupene hekker vandrefalk og hubro flere steder. Fiskeørn hekker oppe på platåene, hvor store deler er fredet. En stor elgstamme holder til på platåene, og det er gode muligheter for å se skogens konge. Området tilhører Sveaskogs «økoparker», som det finnes 34 av i Sverige. I en økopark skal ekologiske verdier gå foran økonomiske.

Klokken 12 spiser vi lunsj i det naturskjønne området, på Bergagårdens Spiskupa. Det serveres varmrett, salat og hjemmebakt brød. Vi blir i området i noen timer, og med mulighete for å se elg. Her ligger også «Kungajaktmuseet Älgens berg», med informasjon om natur og kultur i økoparken. Vi vil, hvis tiden tillater, besøke flere av de fuglerike naturreservatene på Halleberg og Hunneberg.

Etterhvert drar vi videre mot Hornborgasjön, og til Broddetorp, en litet tettsted ved sjøens østside.  Der innlosjerer vi oss på Haus Hornborga, en trivelig gård med hyggelig betjening, ikke langt fra Naturum. Der møter vi også vår lokale guide, Anders Eriksson, som har sett på fugl i området siden han lærte å gå. Etter innlosjeringen serveres det middag på gården. Dagen avsluttes med et besøk av lederen i Skövde fågelklubb, Kent-Ove Hvass, som vil holde sitt foredrag Ett år vid Hornborgasjön.


Dag 2 - fredag 5. april
Kjapp frokost kl. 6.30. Vi får med oss lunsjpakke.
Etter frokosten er det selvsagt traner som gjelder. Vi drar ned til Naturum Trandansen ved sørenden og ser på traner, gjess, ender, vadere, rovfugl og annet. Resten av dagen går til fuglekikking fra andre steder rundt vannet, og lunsjen inntar vi i et av de åtte (!) fugletårnene rundt sjøen, antagelig ved sjøens utløp. Her vil vår guide Anders Eriksson fortelle litt om sjøens historikk.

Vi spiser litt tidlig middag der hvor vi bor, for kl. 18 skal vi ut igjen. Da drar vi tilbake til Naturum Trandansen. Det er på kvelden som tranene telles, og vi får en del informasjon om den offisielle tranetellingen. Det er et flott skue å se tranene komme inn til sjøen for å overnatte.

 

Dag 3 - lørdag 7. april
Kjapp frokost kl. 6.30. Vi får med oss lunsjpakke.
De første morgentimene tilbringer vi ved Naturum Fågeludden. Hit er det kun 1,5 km fra hvor vi bor. Etter å ha sett oss mett på fugl ved Fågeludden, kjører vi litt nord fra sjøen, til klosterbyen Varnhem. Her, i både kulturelle og naturskjønne omgivelser inntar vi dagens lunsj. Klosterbyen ligger i ruiner, men Varnhem kirke fra 1200-tallet er restaurert. Det var i Varnhem som tempelridderen Arn, fra Jan Guillous bøker, vokste opp, og mye av filmatiseringen av Arn-filmene ble gjort akkurat her. På høyden bak klosterruinen har man nylig funnet sensasjonelle funn fra 1100-tallet, på Kata gård. I mai 2017 ble det åpnet et nytt, spennende informasjonsbygg hvor moderne arkitektur møter 1000-årige murer, hvor historien går helt tilbake til jernalderen.

Etter lunsjen drar vi til Skövde. Vi skal ikke på bybesøk, men rett utenfor Skövde ligger Södra brottet, et nedlagt kalksteinbrudd hvor det hekker hubro. Fra et tilrettelagt gjemsel kan vi se hubroens tilholdssted i den motsatte klippeveggen. Får vi se hubroen? Det er usikkert, det kan være at den holder til ved et industriområde i nærheten, og da drar vi i tilfelle dit for å prøve lykken. Södra brottet er fredet, og muligheten for å se dvergdykker og svarthalsdykker er stor.

Ved 19-tiden drar vi litt sør fra hvor vi bor, til Löfwings Ateljé. Her bor naturkunstneren Göran Löfwing med sin kone Linda. Blant pensler og paletter driver paret Löfwing også et kunstkafé, hvor vi får servert en utsøkt middag av de beste lokale råvarer. Vi lar oss inspirere av naturen utenfor og Görans verker.

 

Dag 4 - søndag 8. april
Kjapp frokost kl. 06.30. Utsjekking. Vi får med oss lunsjniste. Hvis værgudene er på vår side drar vi til Naturum Fågeludden for å være med på ringmerking. Turen går så videre til omgivelsene litt utenfor sjøen, da spesielt til Paradissjön hvor flere arter dykkere hekker.

Vi kjører så halvannen time nordover, til Inre Kilsviken naturreservat, ved Vänerns nordøstre hjørne. Her er mengder av våtmarksfugl. Lunsjen inntas her, før vi vender snuten tilbake til Oslo.
Hjemkomst til Oslo S ca. kl. 21.

Turen vil ikke skille seg veldig fra våre tidligere turer, se
Tranedans - NoF Travel tur til Hornborgasjön, 7.-10. april 2011

Tranedans - NoF Travel tur til Hornborgasjön, 3.-6. april 2014Pris
Kr 4.700,-. Prisen inkluderer reise, 3 døgn i 4-mannsrom med køyesenger, helpensjon, foredrag samt guidinger.


Maks antall deltakere

17 inkl. turleder/sjåfør.

Reisetidspunkt

5. - 8. april 2018

Transport 
Moderne 17-seters minibuss (tilstrekkelig plass, men må ikke sammenlignes med vanlig rutebuss), med tilhenger for bagasjen.

Overnattingsfasiliteter 
Vi bor på Haus Hornborga. Innlosjering er i 4-beddsrom med køyesenger. Sengetøy og håndklær er inkludert. Dusjer og toaletter i gangen/underetasjen. Vær oppmerksom på at det er temmelig spartansk innlosjering, langt fra hotellstandard. Men det er trivelig, hyggelig personale, og ligger nærme sjøen.


Mat 
3 frokost, 4 lunsj og 3 middag er inkludert. Drikke er inkludert. Til lunsj med en juice, brus eller lettøl. Til middag alternativt et glass vin/øl, samt kaffe eller te. Löfwings Atelje´og kunstkafé har alle rettigheter. Evt. alkoholdrikke betaler man selv.

Vær 
Det er vekslende vær, men normalt pent. Nattemperaturen kan synke til under null, og kan være frost de første morgentimene. Ta derfor med tilstrekkelig med klær!


Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.

 
Tranedans
  Tranedans. (Foto Anders Eriksson).


Helse 
Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det er som regel korte gåavstander i forholdsvis flatt terreng.


Nødvendig utstyr 
Husk sitteunderlag, hansker og lue, solbriller, samt liten tursekk.

Husk termos!

Ikke glem Toalettsaker.

Fuglebok, notatblokk og kikkert bør en ha. Det blir en del kikking på lange avstander,
over land eller vann, så teleskop kommer absolutt til bruk, hvis du har.


Påmelding 
Hos Natur og Fritid as. Først til mølla-prinsippet gjelder.

Turleder
Håkan Billing er arrangør av turen, samt sjåfør. Han er leder for Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus og har arrangert en mengde turer i inn- og utland, og var sjåfør for NoF Travel-tur til Hornborgasjön i 2007, 2011 og 2014. Første halvpart av 70-tallet bodde han i Mariestad som ligger i området, og var aktiv i fuglemiljøet der.


   Turleder Håkan Billing.   (foto Rune Aae)


Annet
De fleste steder tar kredittkort. Det kan likevel være lurt å ha med noe svensk valuta.

Nettressurser

De seneste syv dagers observasjoner ved Hornborgasjön:
https://artportalen.se/search/specieslist/site/2078356/taxon/4000104/days/7

Følg med på tranetrekket:
http://champagne-ardenne.lpo.fr/grue-cendree/grus-en

Naturum Hornborgasjön:
http://extra.lansstyrelsen.se/hornborga/Sv/Pages/default.aspx

Halle- og Hunnebergs skrenter:
http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/vanersborg/halle-hunnebergs-branter/Pages/index.aspx

Halle- og Hunnebergs platåer:
http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/vanersborg/halle-hunnebergs-plataer/Pages/index.aspx

samt
https://www.sveaskog.se/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekopark-halle--och-hunneberg/

Haus Hornborga:
http://www.haushornborga.se

Löfwings Ateljé:
http://www.lofwings.se

Værmeldinga Skövde:
http://www.yr.no/sted/Sverige/V%C3%A4stra_G%C3%B6taland/Sk%C3%B6vde_Kommun/langtidsvarsel.html


Litteratur
Du vil greie deg godt med Gyldendals Store Fugleguide.

 

Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Himmelkalenderen 2019 Handbook of Western Palearctic Birds
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Maur i Norge
Storfugl - orrfugl - jerpe The Genus Hygrocybe
Norges sommerfugler Fuglesang (kompakt)
Hvaleventyret Sportegn fra dyr
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2019 Handbook of Western Palearctic Birds
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Maur i Norge
4 mest solgte optikk
Opticron 10x18 Doublet Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Swarovski Okularringer til EL 8,5x42/SLC10x50

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--